Солисти от седем държави дойдоха на кастинг за операта „Сватбата на Фигаро“ във великотърновския театър

0
65 солисти от седем държави се явиха на кастинг за солистичните роли в операта „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт, която ще бъде поставена от екипа на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Специално за прослушването в старата столица пристигнаха певци от висока класа от цяла България, Китай, Хърватия, съседна Сърбия, Украйна, Русия и Северна Македония. Сред кандидатите имаше солисти от всички оперни театри в страната, както и българи, които работят в театри в Германия.
Артистите се конкурираха за шест от солистичните роли в „Сватбата на Фигаро“ – на Сузанна, Фигаро, Марчелина, Керубино, Бартоло, Базилио и Барбарина. Пред комисия в състав диригент-постановчикът Георги Патриков, режисьорът Петко Бонев и хормайсторът Яница Първанова те трябваше да изпълнят по една или две арии от операта.
„След големия национален успех с мегаоперата „Дон Жуан“, който постигнахме миналата години, сега продължаваме с поредния шедьовър на Волфганг Амадеус Моцарт. „Сватбата на Фигаро“ е естествено продължение в репертоарната линия на нашия театър“, сподели Маестро Георги Патриков.
На последното представление на „Дон Жуан“ преди 10 дни своя дебют на сцената на великотърновския театър направиха италианското сопрано Марта Чунг в ролята на Церлина и звездата на Държавна опера – Бургас, Мария Цветкова-Маджарова, която публиката аплодира като Донна Анна. Специален гост на спектакъла беше италианският импресарио Давиде ла Болита, с когото обсъдихме бъдещи съвместни проекти и изяви извън страната, сподели директорът на МДТ Васил Вълчев.
снимки
Архив на МДТ от спектакъла „Дон Жуан“ на Моцарт.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *