С 10 млн. лева ще ремонтират водопроводи, пътища, читалище и училище в община Лясковец

0
Община Лясковец подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството шест договора за финансиране чрез Инвестиционната програма за общински проекти от националния бюджет за 2024 година.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова подписва тази седмица с общините споразумения за финансиране на обекти – общо над 80 споразумения с 37 общини. „Целта е да ускорим развитието на общините – държавата се крепи на общините.
Вие сте двигателят за повишаването на качеството на живот“, подчерта министър Коритарова.
Над 1300 са разгледаните заявления, надявам се, че ще положите всички усилия за реализацията на проектите, каза още регионалният министър и напомни, че срокът за изпълнение е 31 декември 2026 година. Общините, с които се подписват споразуменията, освен Лясковец, са Дряново, Белица, Якоруда, Бургас, Малко Търново, Царево, Аксаково, Разград, Враца, Тетевен, Троян, Угърчин, Пещера, Стрелча, Перник, Калояново, Раковски, Сопот, Съединение, Самуил, Борово, Ветово, Две Могили, Силистра, Ситово, Котел, Нова Загора, Рудозем, Сливница, Чирпан, Опака, Минерални Бани, Симеоновград, Харманли, Елхово и Кнежа.
Кметът на Община Лясковец Васил Христов вчера подписа шест споразумения.
Първият договор е за реконструкция и подмяна на участъци от водопроводната мрежа на с. Джулюница на стойност 5 516 000 лв. Проектът за реконструкция и рехабилитация на участък от общински път VTR 1182 (Лясковец – Честово) е за 2 473 900 лв., а за укрепително-ремонтни дейности на НЧ „Развитие-1894“ в Драгижево – за 913 400 лв. За 201 800 лв. е подписаният договор за аварийно-възстановителни, строителни и монтажни работи на водосток над дере на ул. „Победа“ в Добри дял.
Две от шестте подписани споразумения се отнасят за СУ „Максим Райкович“ – единият договор е за подмяна на отоплителната инсталация за 505 хил. лв., а другият – за третия етап от ремонта на спортната площадка е на стойност 126 100 лв. Всички тези обекти са съгласувани и одобрени по реда на Закона за устройство на територията и имат строителни разрешения.
Предстои обявяването на обществени поръчки за избор на изпълнители. Община Лясковец ще подаде за одобрение още един проект към Националната инвестиционна програма. Става въпрос за спортна площадка в Драгижево, която обаче е в обхвата на архитектурен ансамбъл и затова общинското ръководство изчаква съгласуване от Националния институт за недвижимо културно наследство.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *