Набелязаха конкретни мерки за сигурността по време на изборите

0
Срещата между областния управител и директора на ОД МВР беше проведена с цел набелязване на конкретни мерки за гарантиране на сигурността, опазване на обществения ред и ефективно противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите, при подготовката и произвеждането на изборите за членове на Европейски парламент и изборите за Народно събрание на 9 юни 2024 г., както и за организиране извършването на охранително обследване на Областната администрация, където ще се съхраняват бюлетините до предаването им на общинските администрации.
Областният управител Ивайло Здравков отчете ролята на МВР, органите на държавна и местна власт за гарантиране политическите права на гражданите и нормалното протичане на изборния процес при подготовката и по време на изборите. В тази връзка, даде указания да се предприемат всички необходими мерки за недопускане извършването на престъпления против политическите права на гражданите и гарантиране на обществения ред по време на изборния процес.
Ст. комисар Димитр Машов, увери Областния управител, че в ОДМВР – В. Търново е създадена организация за изпълнение на утвърдения от изпълняващия длъжността за гл. секретар на МВР гл. комисар Димитьр Кангалджиев план с Nº 366р-8924/24.04.2024 г. за дейността на ОДМВР – В. Търново, за гарантиране на сигурността, противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите, опазване на обществения ред и осигуряване на пожарната безопасност в периода на подготовка и при произвеждане на изборите. В тази врьзка е направен разчет на необходимите сили и средства за охрана на РИК и СИК.
Сьздадена е организация за провеждане на работна среща между началниците на РУ при ОДМВР – В. Търново с представители на местната администрация, кметовете и представители на районната избирателна комисия РИК.
С цел набелязване на съвместни действия по обезпечаване сигурността на предстоящите избори и маршрутите за съпровод на специализираните устройства за електронно машинно гласуване, изборните материали и книжа. Указано е по време на срещите да бъдат обсъдени и възможностите за провеждане на обучения с полицейския състав, ангажиран пряко с изборите от страна на представителите на РИК. Охранителни обследвания на помещенията на секционните избирателни комисии (СИК), ще се извршат в срок до 16.05.2024 г. Предприети са съответните мерки за тяхното противопожарно обезопасяване, охрана и осигуряване на телефонна врьзка.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *