Великотърновският театър с премиера на „Крадецът на праскови“ 60 години след създаването на обичания филм

0

 

 

„Крадецът на праскови“ е новият премиерен спектакъл на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Героите от едноименната повест на Емилиян Станев ще оживеят на театралната сцена точно 60 години след създаването на обичания филм на Въло Радев.Спектакълът ще бъде представен на първи път пред публика на 22 май /сряда/ от 19 часа в голяма зала на МДТ.

Новата смела интерпретация напроизведението на Емилиян Станев прави режисьорът Бойко Илиев, който е автор и на драматизациятана текста. „Действието в повестта се развива именно във Велико Търново, където е роден и нейният автор. По улиците на Велико Търново и на крепостта„Царевец“снима своя филмВъло Радев, в койтоучаства и незабравиматаНевенаКоканова. Благодарен съм на ръководството на великотърновскиятеатър за възможността да поставятова заглавие, което е предизвикателство, но и огромна отговорност“, споделя Бойко Илиев.

И припомня, че е написал драматизацията по повесттаощепрез 2008 г., когато се ражда и първиятмуспектакъл в Народниятеатър„Иван Вазов“. „Вече съм зависим от творчеството на ЕмилиянСтанев. Това е седмонегово произведение, коетопревръщам в театрална постановка“, признаваизвестниятрежисьор.

По думитему в основата на спектакъластои„изключителната по своятапсихологическапроницателност, поетичност и дълбочинаповест на ЕмилиянСтанев“. След товаприпомнядумите на писателя, че„няманищопо-тягостно от повторението на миналото“, катоакцентира, че усещането за повторяемостприсъства и в повестта. Редуват се две епохи, отдалечениедна от друга с десетилетия, но близки с болките от войната, епидемията, сушата, мизерията. В тозипросмукан от жестокост, лудост и болести свят се ражда красива, неподвластна на времето, изгарящалюбов. Плод на естествениястремеж за щастие и свобода, за осмисляне на абсурднотовсекидневие, тябива убита сред хаоса на войната и епидемиятавъввреме, когаточовеколюбието е изтрито от лицето на земята.

Героите на тази трагична и наситена с много с много емоциилюбовна история разкриват света на любовта, коятомакар и тайна, е единствено способна да придадесмисъл на страданието, да възроди и да възвисичовешкия дух.Това е спектакъл за безизходицата, за невъзвратимото и неизбежното, срещукоито се изправятазисамопожертвователналюбов. Нашиятспектакъл е посветен на възраждащата сила на любовта, казва Бойко Илиев.

Ролята на суровия Полковник в постановката изпълнява звездата от сериала „Вина“ Веселин Калановски. Красивата Полина Петковапресъздава образа на неговатасъпругаЕлисавета, а младиятактьор Борис Атанасовщедебютира на великотърновска сцена катосръбскиявоеннопленик Иво Обретенович. В ролите на Ординареца, Майката и Учителя в спектакълаучастватактьоритеДетелинКандев, СтефкаЗлаткова и Стефан Методиев.

Сценографията и костюмите за спектакъла са на художничката Никол Трендафилова, а музика специално за „Крадецът на праскови“ е написал Петър Атанасчев. Помощник режисьор на постановката е ЛилянаКехайова.

Билети за премиерата на „Крадецът на праскови“ на 22 май /сряда/ от 19 часа се продават на касата на МДТ „Константин Кисимов“, както и онлайн на сайта на театъра https://teatarvtarnovo.com.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *