Половин милион български агнета са били продадени по Великден и Гергьовден, около 70 % – директно от фермите

0

Симеон Караколев, съпредседател на НОКА: „България е в челната тройка в Европа по субсидия на глава на дребен рогат добитък”

България е в челната тройка в Европа по субсидия на глава на дребен рогат добитък. Помощта за овцевъдството  е до 180 лева. В Румъния фермерите вземат 30 евро, а в Македония 40 евро. Затова продават и по-евтино агнешкото си месо , съобщи Симеон Караколев, основател и съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

По думите му консумацията на агнешко месо и на овче сирене в България през последните години е увеличено значително. Една от причините е популяризирането на този вид животновъдство чрез Националния събор на овцевъдите в България, който ще се проведе за 12-и път  край Петропавловския манастир от 24 до 26 май.

Покрай Великден и Гергьовден  в страната ни са били продадени около 500 000 агнета от родните производители. Около 70 на сто директно от фермата.

По думите на Караколев една от целите на Националния събор на овцевъдите е освен забавленията и атракциите да бъде насърчено сдружаването на земеделски производители в България. От 60 000 , едва 500 членуват в различни организации, посочи той.

Симеон Караколев подчерта също, че в събора ще участват 21 бутикови български ферми, в които се отглеждат до 200-300 животни, които ще представят висококачествени истински фермерски продукти. Това наименование се превръща в маркетингов трик и се използва от все по-често от индустриални производители.

Продуктите на фермерите ще се борят за премиум знак – златен медал, а оценката ще дава комисия , оглавявана от министъра на земеделието, който се очаква да открие събора

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *