Ротари клуб – Велико Търново награди победителя в конкурса „Търновските благодетели” Христо Гелов

0

След съгласувателни процедури започва реализацията на кинетичната инсталация „Високо”

Ротари клуб – Велико Търново награди победителя в конкурса „Търновските благодетели”. Известният художник и визуален артист Христо Гелов и екипа му от студио XTO спечелиха най-голямо одобрение и от журито, и от публиката в обявения национален конкурс, организиран от Ротари клуб – Велико Търново, като целта на заданието беше да се увековечи паметта за видни търновци – големи дарители и благодетели на духовната и историческа столица на България, чрез стенопис на фасада в центъра на града.

Професионалното жури класира проекта на Христо Гелов категорично на първо място с 82 от 84 възможни точки, съгласно четири критерия за оценяване, определени в заданието на конкурса.

Проектът „Високо” безапелационно спечели и вота на гражданите в организираното онлайн гласуване в страницата на Ротари клуб – Велико Търново. Той събра над 1000 гласа и множество одобрителни коментари, голяма част от които са на специалисти във визуалните изкуства.

Съгласно условията на конкурса, проект „Високо“ получи едновременно две награди – на журито и наградата от „Вот на публиката“. С това приключи вторият етап от конкурса, предстои реализация на проекта след  процедура по съгласуване с Община Велико Търново, НИНКН и Министерството на културата.

Президентът на Ротари клуб – Велико Търново Николай Тончев връчи наградата и поздрави Христо Гелов

С голямо удоволствие се включих в конкурса, защото той се провежда в моя роден град и защото се прекланям пред  делото на благодетелите, дали много за развитието на Велико Търново, каза по време на награждаването Христо Гелов.

Като концепция  за тази тема избрах извисяването, което е в основата на всяка дарителска акция – извисяването на духа и желанието да бъдеш полезен на обществото. Радвам се, че този проект ще се реализира в публично пространство, а не в някоя затворена зала, защото ние можем да променим публичното пространство , но и то променя нас. Това е двустранна, взаимна връзка, посочи авторът.

Приветствам идеята на  Ротари клуб да инициира този конкурс, но и за това, че включи гражданите в  гласуването, защото тяхното мнение е много важно. Този проект не само ще възроди паметта за славните ни предци, но и ще обогати и градското пространство във Велико Търново.  Всички големи градове вече влизат в надпревара за изграждане на атрактивно градско пространство, което да носи удоволствие на хората и да привлича туристи, допълни авторът.

Той посочи още, че архитектурната среда за инсталацията е малко сложна, но е убеден, че кинетиката ще прави обектът атрактивен и ще предизвиква интереса на всички. Елементите ще се задвижват от вятъра, няма да има шум, а през нощта ще има подходящо осветление. Всеки, който се впечатли, ще може да спре и с помощта на въртящите се колони в основата, да се запознае с делото на дарителите.

Инициативата на Ротари клуб предвижда пространството около инсталацията да бъде облагородено, а творбата да бъде защитена чрез монтиране на камери за видеонаблюдение.

 

В своята оценка за „Високо” компетентното жури в конкурса посочи, че проектът е  оригинален и новаторски, вписвайки се по модерен начин в автентичния облик на Велико Търново, без да накърнява духа на ансамбъла, а точно обратното – да го обогатява, и с реализацията си творбата ще се превърне в една от забележителностите не само на Велико Търново, но и на България. Подобно монументално художествено произведение не е осъществявано до сега, посочиха още от журито.

Българският художник Христо Гелов от години се реализира като творец в Канада и в Испания. Учил е две години във Факултета по изобразителни изкуства във ВТУ, след което в НХА – София, специалност „Стенопис”. Завършил е „Графични технологии” в университета „Комплутенсе“ в Мадрид. Той доби международна известност, след като изрисува в ярки цветове 18 пешеходни пътеки в град Торелодонес, провинция Мадрид и така даде нов поглед върху скучната градска среда. Авторът нарече артистичната интервенция с метафоричното име „Мост между два бряга“, а снимки с неговите пъстри „зебри” обиколиха световните медии.

Гелов има над 30-годишен професионален опит в сферата на аудиовизуалната индустрия и мултимедийния дизайн, занимава се с визуална и медийна комуникация, а през последните години се реализира активно в различни арт инициативи. Връща се винаги с радост в родния си град, където също има реализирани проекти.

Художникът, наричан в международните арт среди новият Кристо, е син на големия монументалист и преподавател във Факултета по изобразително изкуство Никола Гелов, автор на едно от емблематичните сграфито пана на площад „Велчова завера”.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *