Близо 3000 изпълнители от цялата страна идват за фестивала „Нacpeд мeгдaнa в Аpбaнacи”

0

Близо 3 000 изпълнитeли oт вcички eтнoгpaфcки oблacти в cтpaнaтa ще се включат в 13-ото издaниe нa Нaциoнaлния фoлклopeн фecтивaл  „Нacpeд мeгдaнa в Аpбaнacи. Престижният културен форум ще се състои на 1 и 2 юни на открита сцена в село Арбанаси. Събитието се  организира от НЧ „Иларион Драгостинов – 1897” – село Арбанаси, със съдействието на Община Велико Търново и Кметство Арбанаси.

От най-далечно място тази година са децата от село Средногорци, община Мадан, а под ръководството на художествения ръководител Асен Асенов от Монтана и община Монтана пристигат 63-ма изпълнители. Най-многочислена група е Детско-юношески танцов ансамбъл „Търновче“ – 70 деца, посочи Грета Иванова, главен експерт в Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново, която е дългогодишен член на организационния екип на фестивала.

По традиция събитието има  кoнкypceн хapaктep, кaтo по три нaгpaди щe бъдaт пpиcъдeни в двe кaтeгopии – зa aвтeнтичeн и зa oбpaбoтeн фoлклop.

Специални награди на фестивала ще бъдат връчени от кмета на община Велико Търново инж. Даниел Панов, който е и патрон на събитието. Награда ще присъди и НЧ „Иларион Драгостинов – 1897“ с. Арбанаси.

Тази година ще има и нови отличия –  за най-добре запазена автентична носия; за традиционна народна носия; за най-млад  и за най-възрастен участник; за камерно танцово изпълнение  и др.

Всички участници в НФФ „Насред мегдана в Арбанаси“ ще получат диплом за участие.

Най-малкият участник във фестивала тази година е на 2 години от НЧ „Светлина-1895“, село Хотница, община Велико Търново и се казва Данислав Йорданов. Най – възрастният участник е на 87 години  – Слава Данева от Танцова група към Пенсионерски клуб „Възраждане“  – Русе.

Председател на журито ще бъде  Светла Караджова – диригент на квартет ,,Славей”, вокален педагог по народно пеене в СУ ,,Климент Охридски“, преподавател  в Националното музикално училище „Любомир Пипков”, гр. София. Членове на оценяващата комисия ще са Йордан Иванов – хореограф, мениджър и продуцент, Ваня Вакари – член на квартет ,,Славей”, със завършена специалност тамбура, народно пеене и чело тамбура, .гл. ас. д-р Илия Вълев – етнолог, куратор, главен асистент в Националния етнографски музей към Института за етнология и фолклористика при Българска академия на науките и доц. Митко Димитров – доцент във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Като част от организационния екип мога да отбележа, че през последните години на сцената на  НФФ „Насред мегдана в Арбанаси“ се забелязва завръщане към чистия и автентичен фолклор, характерен с цялата обредност – от ежедневните ритуали на битието до празниците, насочен към изразяване на радостта, благопожелания и благодарност за чудото на съществуването на българина. Тази година участниците в този раздел са изключително много, което е радостно, но и със сигурност ще затрудни журито. Завръщането към автентичния фолклор е радостен факт, защото ние, българите, имаме богата история и култура. Всички участници и гости на фестивала ще имат възможността да се насладят на автентични народни песни и хора, които са един народен летопис. Един удивителен източник на информация, съкровищница за съхраняване и опознаване на националната ни идентичност. В тях има всичко – бит, история, природа… Живият живот е отразен такъв, какъвто е бил, посочва Грета Иванова.

В тринадесетото издание на фестивала ще бъдат представени 6 обичая  – обредността е разделена на календарна, семейна, лечителска и магическа.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *