Възмутени великотърновци: Младежи съсипват площадката за деца с увреждания

0

Младежи скачат върху съоръженията на площадката за деца с увреждания в парк „Марно поле”, ритат ги и си устройват забавления. За това алармираха възмутени великотърновци, които изпратиха снимки от поредната проява на вандализъм в старата столица.

Снощи около 20,30 часа група младежи си „играели” върху едно от съоръженията, което е пригодено за качване на дете в инвалидна количка. Двама-трима скачали в единия край на люлката, в опит да „изстрелят” във въздуха тийнейджър в другия край. За да постигнат целта си, те използвали всичката си сила, като блъскали и ритали конструкцията.

Само забележки от преминаващи наблизо граждани спрели техните забавления, но младежите по никакъв начин не показали, че са осъзнали грешката си.

 

 

Това се случва, въпреки че на въпросната люлка има указания за ползването й, написани с едър шрифт.  На табелата е написано, че това е комбинирано съоръжение за деца в инвалидни колички и е предназначена за ползване от деца между 4 и 12-годишна възраст, максимално допустимият брой лица е 3, както, че е забранено скачането и блъскането при използване на платформата.

Комбинираната детска площадка в парк „Марно поле“, която  е подходяща и за деца със специални образователни потребности, беше открита преди 10 години по проект на Сдружение „Азбукари”. Тя беше втората подобна в страната, а в изграждането й бяха вложени над 150 000 лева,  набирани в продължение на една година чрез благотворителни акции, концерти, много спонсори и дарители.

За изминалите десет години Общината извършва ремонти и поддържа съоръженията, както и във всички останали паркове и градинки с детски площадки във Велико Търново. За съжаление вандалските набези не спират. Трошат се огради, беседки, катерушки, увреждат се настилки, като най-често това се случва след събиране на групи младежи, пушещи и пиещи алкохол на местата, предназначени за игра на най-малките.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *