Ректорът на ВТУ откри първата от поредицата изложби, посветени на видни учени от университета

0
Ректорът на Великотърновския университет проф. д-р Димитър Димитров днес откри първата от поредицата изложби „Учените на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, която е посветена на жизнения и научен път и на археологическите открития на проф. д.и.н. Казимир Попконстантинов.
На откриването присъстваха проф. д-р Николай Кънев, заместник-ректор по научноизследователската и художественотворческата дейност и декан на Историческия факултет, проф. д.н. Красимира Мутафова, директор на Информационно-библиотечния и издателски комплекс, преподаватели, студенти, и приятели на именития професор.
След това в зала „Европа“ се състоя среща разговор с изявения наш учен и бе представен цялостният проект – пътуваща изложба от 14 рол-банера, сборник с подбрани студии и статии на проф. Попконстантинов, пълна био-библиография на български и на английски език и CD със записан на него 20-минутен филм.
Вече са получени покани пътуващата изложба да посети редица музеи в страната. Има интерес и от някои български общности в чужбина.
Отново по проект се подготвя и втората от поредицата изложби „Учените на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, посветена на художника график и илюстратор проф. Никола Хаджитанев. Всички изложби от поредицата ще бъдат дарени на Музея на Великотърновския университет.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *