Селен Петкова получи наградата „Култура“ на Община Велико Търново

0
Награда „Култура“ на Община Велико Търново за 2024-а година беше връчена снощи на стилна церемония в Художествена галерия „Борис Денев“. Така във Велико Търново беше дадено началото на празничните прояви по случай Деня на светите братя „Кирил и Методий“, на българската азбука, просвета и култура, на славянската книжовност – 24 май.
С отличието бе удостоена младата художничка и съвременен будител Селен Петкова. Тя получи малка пластика, дело на на доц. Пеньо Пенев от Факултета по изобразително изкуство във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, диплом и нагръден знак.
Наградата тя получава за творчески дебют чрез участието й в родолюбивия проект „Алманах на просветителите“, представящ нарисуваните от нея образи на дванадесет бележити българи, възрожденци и културни деятели. Талантливата дама е завършила „Графичен дизайн и визуални комуникации“ – бакалавърска степен, в същата сфера учи магистратура. Активно участва в обществения и културния живот на Велико Търново, част е и от Сдружение „Самоводска чаршия“. Участва в няколко национални и международни конкурси, от които се връща с престижни награди.
Селен Петкова бе удостоена от заместник-кмета на Велико Търново Нейко Генчев и председателя на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов под аплодисментите на уважавани общественици, дейци на културата, науката и изкуствата. Те поздравиха младата авторка за родолюбивото й дело, достигнало до много деца, ученици и млади хора в редица български училища и университети.
„Културата е най-важното нещо, което хората правят за хората, което създава хората и когато говорим за културата, говорим за един народ, говорим до степента на развитие, което е достигнал. Чрез културните натрупвания се развива човек. Вече хората от целия свят си дават ясно сметка, че изкуството и културата, нещата, които са създали хората, които те изграждат, са най-важното. Дейците на културата са особено важни. Те трябва да бъдат жалонът, примерът за всички. При точния адресат отива тазгодишната награда. Младите творци се нуждаят от стимул. Бъдещето  е пред тях и те заслужават достойно уважение“, каза в приветствието си зам.-кметът Нейко Генчев.
От своя страна Селен Петкова благодари за подкрепата на своите преподаватели и ментори и не скри вълнението си от голяма чест – удостояването  с наградата „Култура“.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *