Бойко Борисов във Велико Търново: „Продължаваме промяната“ оставиха България като един обран бостан

0

„Продължаваме промяната“ оставиха България като един обран бостан. В разпоредителни сметки бяхме заделили 1,350 млрд. лева за магистрала „Хемус“, която трета година буренясва, 1,2 млрд. лв. за международния път Велико Търново  – Русе, който щеше да е готов, над милиард имаше предвидени за ВиК сектора. Къде са тези пари?  Санирахме хиляди блокове без пари и това беше огромна социална програма. Колко са санираните сгради за последните три години? Имахме 99 на сто усвояемост по европрограмите. За жалост, ПП-ДБ  обраха българина като джебчии, но народът търпи. Това каза във Велико Търново лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той се срещна с актива на партията и симпатизанти, а на срещата бяха представени  и кандидатите за народни представители от ГЕРБ-СДС от Велико Търново за предстоящите парламентарни избори на 9 юни.

Над 700 човека посрещнаха лидера на ГЕРБ в препълнената зала на Музей „Възраждане и Учредително събрание“. Заедно с него бяха кандидатът за евродепутат от ГЕРБ Ева Майдел, бившият председател на Народното събрание Росен Желязков, бившият финансов министър Владислав Горанов и др.

Срещата беше открита от кмета на Велико Търново и председател на областната структура на ГЕРБ Даниел Панов. Той припомни, че статутът на Велико Търново като духовна и историческа столица на България е даден от Парламента, когато в него имаше стабилно мнозинство, а  кабинетът с премиер Бойко Борисов работеше с грижа за общините и държавата, и най-вече за хората.

Срещаме се днес в залата, в която са заседавали няколко Велики народни събрания. Тук е приета българската Конституция, която прави България четвъртата страна в света с избирателно право. Тя е приета с много спорове, включително и ръкопашни схватки, но нашите предци са знаели значението на думата обединение и единство, посочи Даниел Панов. Духът на тази сграда ни задължава да гледаме към историята. Нашите предци в съседната сграда на читалище „Надежда“ поставят надписа „Съединението прави силата“, който през 1932 г. е преместен на Народното събрание в София. В този момент в същата тази съседна сграда се събира партията, която донесе най-голямото разделение на България, каза Панов, визирайки предизборната среща на лидерите на Продължаваме промяната – Демократична България, която се провеждаше в същия час.

Хора като Стамболов биха казали че това са национални предатели, които поведоха българите от криза в криза – икономическа, политическа, бежанска, криза на държавността. Тяхното тригодишно управление ни донесе хаос, спря развитието на общините, обрече великотърновска  област на застой, спря изграждането на магистралите, на Северния пътен възел,  на интермодалния терминал в Горна Оряховица, припомни Панов.

Няма друга партия, която може да изведе отново страната на пътя на стабилността и развитието, освен ГЕРБ, категоричен беше Панов. Той призова да спре разделението на народа ни и да се сложи край на позорната промяна.

Проф. д-р Костадин Ангелов, водач на листата на ГЕРБ –СДС, заяви, че емблема на ПП-ДБ са станали неофициалният кеш, фалшифицираните подписи, незаконните арести, противоконституционните решения… Огромна разлика има в класите между ГЕРБ и ПП-ДБ. За мен те си оставят шумкари – синове и дъщери на комунисти, каза проф. Ангелов. Той припомни всичко, което е било направено от ГЕРБ- СДС през последните три години, докато не са били на власт. Създадохме успешен модел за съживяване на общинските болници, който работи – модел за привличане и задържане на медици, каза проф. Ангелов и даде за пример  белодробната болница във В. Търново, общинската болница в Свищов, болниците в Горна Оряховица и в Павликени и др. Всяко решение на ГЕРБ е решение за България, а не за партията, посочи проф. Ангелов. Той припомни, че приоритет на ГЕРБ е бил изграждането на националната детска болница, която е била „открадната“ от Промяната с безхаберието им.  Те са готови да предадат всичко и всички заради кеша.

Колкото и да ни мачкаха, и да ни репресираха, ние останахме заедно, защото в ГЕРБ предатели няма, ние няма да продадем и няма да предадем България, заяви проф. Костадин Ангелов. Той припомни, че  за последния мандат на ГЕРБ до 2021 г. в страната има реализирани 1538 проекта по оперативни програми на ЕС, близо 500 млн. лв. инвестиции във великотърновска област. За последните три години, при управлението на ПП-ДБ те са нула.

Ева Майдел, кандидат от ГЕРБ за депутат в Европарламента подчерта, че едва 1 процент е усвоила България по Плана за възстановяване и устойчивост  в частта за общинските проекти през последните три години, в същото време 11 млрд. евро буквално чакат в Брюксел.

Много е важно какви политически послания си избираме и как си кръщаваме партиите. Ако продължаваме така, думата „промяна“ ще придобие негативен оттенък в нашата политика, заяви пред присъстващите Владислав Горанов. Той коментира и забавянето на влизането на страната ни в еврозоната, което щеше да позволи “нашата кръвоносна система да се слее с тази на развитите  държави като Германия, Испания, Франция  и др.“ Много време загубихме и публичните финанси са най-малкият проблем. Изпочупи се моделът на правене на политика в България, счупи се културата в общуване  между политиците и между хората. Администрацията спря да работи.  До всичко това доведе управлението на Петков и Василев, каза Владислав Горанов. Той заяви, че  с едно нормално управление България може да тръгне отново по правилния път на устойчив растеж и развитие, и за това е нужно стабилно мнозинство в Парламента. В ПП-ДБ освен липсата на политическа култура, страдат и от морални дефицити.  И ако мястото на една катастрофа можеш да го асфалтираш, последиците от едно грешно управление не можеш, каза в заключение Горанов.

В своето обръщение към препълнената зала Бойко Борисов подчерта, че страната ни никога не е била по- нестабилна. Той призна, че ГЕРБ е направил компромис за управление с ПП ДБ именно в името на обединението. Три години чакахме нещо да се промени, но страната изпадна в пълно безвремие, посочи Борисов.

Ако трябва да носим  отговорност отново, ще я носим така, както знаем че е правилно – строга финансова дисциплина, консервативни  финанси, максимално освобождаване на бизнеса от държавата, защото то ще „изтегли“ страната. Запазване на данъците, мощно развитие на IT сектора, инвестиции в иновациите и в образованието ще са част от обществения договор на ГЕРБ с гражданите.

Държавата се управлява както едно семейство – заделят се пари за децата, за възрастните хора, за прехрана, за почивка… Това може да се постигне със стабилно правителство, в което да влязат поне още две партии, посочи Борисов. Наесен трябва да имаме бюджет и да дадем на българите светлина, каза в заключение той.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *