С кукери, гайди и много настроение започна Националният събор на овцевъдите

0

С кукери джумали, гайди и много настроение днес на поляните до Петропавловския манастир започна дванадесетото издание на Националния събор на овцевъдите.Той се организира от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, със съдействието на Министерството на земеделието и храните и общините Лясковец, Горна Оряховица и Велико Търново.

Мотото на събора тази година е български храни от български суровини, а основна цел на събитието е  да фокусира общественото внимание върху развитието на отрасъла и насърчаване консумацията на качествена храна.

Кукерите джумали от село Калугерово, пазардишко прогониха злите сили със своите атрактивни костюми, а после прозвуча космическата музика на оркестър „101 каба гайди“. 5-годишната Мине Исмаил от Пловдив обра овациите с песента „Когато бях овчарче“.

Радвам се, че за 12-ти път приветствам хиляди участници на този събор. Още по-горд съм, че това е най-достойното представяне на овцевъдството и козевъдството за годината в България, приветства гостите Симеон Караколев – съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Благодаря за подкрепата за провеждането на това събитие. Уважавайте труда на овцевъдите, те са на изчезване, подкрепяйте ги, призова Караколев.

Пазете българското бе апелът и на кмета на Лясковец Васил Христов, символичен домакин на събора.

Сред официалните лица бяха съпредседателите на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Янка Попова и Деян Тодоров, зам.-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов, зам.-министърът на иновациите и растежа Красимир Якимов, зам.-областният управител на Велико Търново Валентин Михайлов, зам.-ректорът на Тракийския университет проф. Румен Бинев.

Това изложение като най-мащабното в годишния календар дава възможност на нашите овцевъди и козевъди да представят своята дейност, да се запознаем с тежкия сектор животновъдство. Животновъдството е постоянство, тежък труд, отдаденост. От страна на МЗХ ще продължим да подкрепяме сектора като един от основните, подпомагането ще продължи посредством всички инструменти, които можем да приложим, за да го запазим и развием, каза и Иван Капитанов.

Водосвет отслужи отец  Антоний, а лентата на събора прерязаха Иван Капитанов, Васил Христов и Валентин Михайлов.

Кулинарни демонстрации, състезания по обезкостяване и стрижба, атракции на „Багатур“ и още много изненади имаше за хилядите посетители на събора. Стотици се спираха при животните, облечени с национални носии.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *