РЕКОНСТРУКТОРИ ОТ ДЕВЕТ ДЪРЖАВИ ВРЪЩАТ СРЕДНОВЕКОВИЕТО НА КРЕПОСТТА ЦАРЕВЕЦ

0

 

 

Групи и свободни реконструктори от девет държави ще върнат Средновековието на историческата крепост Царевец във Велико Търново от 7 до 9 юни по време на Международния фестивал на историческите възстановки „Средновековен Търновград“. Деветото издание на феста ще е под надслов „Приказки и легенди“ и ще пресъздаде най-драматичните и романтични моменти от епохата на Второто българско царство.

В историческите възстановки ще се включат близо 200  участници. Сред тях са традиционните гости от румънските групи „Кафява мечка“ – Букурещ,трансилванския „Чернен дракон“-Брашов и музикантите от „Truverii“,гръцката група за византийска история “Protospartarii” от Атина и смелите и неуморни бойци  „Бели орлови“ от Белград, Сърбия. За първи път в събитието ще се включат свободни реконструктори от  Украйна, Казахстан, Русия, Великобритания и Германия. Някои от тях живеят у нас и изкушени от „живата“ история ще пресъздадат ежедневието и бита на своите народи от Средните векове.

НСНЦ „Търновци“, НД „Традиция“ ШумениПанагюрище, Сдружениезаисторическивъзстановки „Чигот“ – Варна, СредновековнообществоСИВ „Филипопол“, Работилница „Технитар“, Група за историческа фехтовка ХЕМА – София, музикантите от „Летящи номади“, „Ксана“ и свободни реконструктори ще са българските представители.

През дните на фестивала на Царевец ще има средновековни занаяти и мода, кулинарни демонстрации, стрелба с лък и бойни турнири. Типичният за епохата бит ще бъде показан във възстановки на лагери по източен и западен образец.. Куклен театър с царски приказки и стари предания,съхранени през вековете,за войнска слава, любов и предателства ще потопят посетителите в славното  минало на столичния Търновград.

Наситената програма на  7 и 8 юни ще завършва с вечерни концерти, които за първи път ще са на площада пред историческата крепост. На същото място в събота вечерта ще може да се види и късометражния документален филм „Букелон – забравената крепост“, разказващ за крепостта намираща се в пограничното село Маточина в южните склонове на Сакар планина.

Международен фестивал „Средновековен Търновград: Приказки и легенди“ се организираотСНЦ „Търновци“, ОбщинаВеликоТърновоиРегионалнияисторическимузейиечастотКултурниякалендарза 2024г. наСтаратастолица.

Достъпътдо събитията на крепостта Царевецесвободен, катосезаплащасамовходнататаксазаархитектурно-музейниярезерват.

Официалното откриване на Международния фестивал на историческите възстановки е в10,00 ч. на  7 юни, петък, на площад „Цар Асен I“ пред крепостта Царевец.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *