Случаят „Дебора” даде кураж на жертвите на домашно насилие да търсят помощ. 52 досъдебни производства и 25 осъдени за такива престъпления отчитат от прокуратурата

0

За пръв път от години през 2023 г. общоопасните престъпления са превишили тези против собствеността

31 преписки и 52 досъдебни производства са били образувани миналата година по случаи на домашно насилие. Осъдените за този вид престъпления с влезли в сила присъди са 25. Данните изнесоха на среща с медиите във Велико Търново и.ф. апелативен прокурор Светослав Калчев, окръжният прокурор Христо Христов, районният прокурор Тихомир Шабов и Тотко Тотев, говорил на Районна прокуратура – Велико Търново. /на снимката/

Увеличеният брой на преписките и досъдебните производства се дължи както на активността на органите на МВР по установяване и разкриване на този вид престъпления, така и от повишения брой на сигнали, подавани от жертви на домашно насилие, посочи прокурор Шабов. Според Христо Христов нашумелият случай  с остриганата Дебора в Стара Загора е станал един вид вододел за този вид престъпления, защото неговото огласяване е дало кураж на много жертви на домашно насилие да потърсят и да получат помощ.

Липсата на елементарно възпитание, неспазване на правилата на поведение и най-вече употребата на алкохол в домашни условия са сред причините за домашно насилие, посочиха държавните обвинители.  Този тип престъпления се установяват и разкриват трудно, защото често жертвите не искат да споделят подробности и оттеглят жалбите си заради някаква обвързаност с насилника – общи деца, финансови зависимости, психически тормоз и др.

Напоследък зачестяват случаите, когато насилниците са жени.

Според великотърновските прокурори  е от значение подкрепата от страна на Община Велико Търново и социалните служби, а  изграждането на защитени жилища за жертви на домашно насилие дават възможност те да бъдат изведени на сигурно място.

Друг проблем, който стои с голяма сила пред обществото ни, са престъпленията, свързани с шофиране под въздействие на алкохол и наркотици. 131 досъдебни производства са образувани миналата година срещу пияни шофьори, 78 – срещу дрогирани зад волана. За първото тримесечие на тази година досъдебните производства за шофиране с  алкохол  са 37, а 13 са за водачи, употребили наркотици.

Застрашителен характер добиват  и престъпленията, свързани с държане и съхраняване на наркотични вещества, като за миналата година са образувани 233 досъдебни производства, а до март т.г те са  70, посочи прокурор Шабов.

По думите му се наблюдава тенденция за увеличаване на т.нар общоопасни престъпления, в които влизат и тези за шофиране в нетрезво състояние с концентрация на алкохол над 1,2 промила и шофиране след употреба на наркотични вещества . За пръв път от години през 2023 г. общоопасните престъпления са превишили тези  против собствеността, каза Тихомир Шабов.

Окръжният прокурор Христо Христов съобщи, че ОП през м. г. са новообразувани 7 досъдебни производства за разпространение на наркотици, а т. г. до месец май те са вече 6.

15 лица са били осъдени и са с влязла в сила присъда  за този вид престъпления през миналата година, до момента през 2024 г. осъдените са шестима.

През миналата година за пътно-транспортни произшествия с причинена смърт са били образувани 21 досъдебни производства,  за т. г са 5. Петима са били осъдени през предходния период, а до 27 май т.г. лицата с влязла в сила присъда вече са седем, уточни прокурор Христов.

Пет са били новообразуваните ДП през 2023 г. за  катастрофи с причинена смърт и утежняващи вината обстоятелства  – шофиране в пияно състояние, причиняване на тежки телесни повреди,  смърт на повече от едно лица и др., като трима са били осъдени и са с влязла в сила присъда.

Според прокурорите са необходими законодателни промени и налагане на още по-строги санкции за нарушителите, за да бъде овладяна войната по пътищата. Те дадоха като пример това, че с приетото в закона отнемане на автомобили от шофьорите нарушители е дало резултат.

Във връзка с вчерашния инцидент, при който 21-годишен дрогиран шофьор удари три коли, бягайки от полицаи, прокурорите уточниха , че автомобилът не е бил иззет, защото не е собственост на нарушителя. Поршето ще бъде заплатено в полза на държава, след като стойността му бъде установена от назначена експертиза.  Към момента на шофьора са повдигнати обвинения, че е карал сред употреба на два вида наркотици и че не е изпълнил полицейско разпореждане. За да носи вина за потрошените коли, трябва вещо лице да оцени стойността на щетите и те да надхвърлят размера на 14 минимални работни заплати, както е по закон.

В близо двучасова среща с журналистите великотърновските прокурори обясниха  на достъпен език някои от спецификите на образуването на преписки, на досъдебни производства, на мерки за неотклонение и други професионални категории, често интерпретирани в медиите без познаване на материята.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *