Деца и младежи с увреждания във Велико Търново ще учат и ще се забавляват с помощта на интерактивен под в Центъра за социална рехабилитация и интеграция

0

Центърът за социална рехабилитация и интеграция за деца и младежи с увреждания  във Велико Търново вече разполага с Интерактивен виртуален под. Това е интерактивна система, която реагира на движението на човешкото тяло. Интерактивният под е уникален образователен и терапевтичен инструмент, чрез който през анимирана, интерактивна работна среда, децата могат да изживяват невероятни приключения – от физически игри и забавления до развиване на нови умения във всички области на познанието. Той дава възможности на децата да експериментират, да учат, да развиват различни познавателни и социални компетентности, както и да подобрят своите говорни и двигателни умения. Те ще учат нови неща чрез движение и ще участват в игрите с цялото си тяло, най-вече с ръцете и краката си. Положителните емоции, които съпътстват игрите на децата, подпомагат по естествен начин формирането и подобряването на техните умения.

Интерактивният под с неговите приложения е факт за социалната услуга, благодарение на подкрепата на Община В.Търново, която предостави за неговото закупуване 12 350 лв.

Благодарение на Ротаракт клуб – Велико Търново, центърът разполага с два основни и важни пакета за работа с виртуалния под– единият е за рехабилитация, а другият – за подобряване на когнитивните функции на децата. Тази година по повод рождения ден на своя клуб ротаракторите организираха кампания за набиране на средства, които да бъдат насочени към интерактивната система. Сумата, която събраха, е в размер от 4 485 лв. и по думите на Марий Стоянов, президент на Ротаракт клуб – Велико Търново, това е най-голямата събрана сума до момента.

На 30 май се проведе демонстрация на този иновативен мултифункционален инструмент, чрез която се отбеляза и началото на неговото прилагане в работата на всички специалисти с децата и младежите.

За да съпреживеят този момент заедно със специалистите, в демонстрацията се включиха представители на Община Велико Търново, Дирекция „Социално подпомагане”, Ротаракт-клуб – В.Търново, ръководители на социални услуги за деца и младежи в общината и изп.директор на фондация „Международна социална служба-България“, на която е възложено управлението на услугата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *