Росица Димитрова: „Недопустимо е заради незрели политически експерименти да страдат най-уязвимите хора в обществото ни!”

0

Росица Димитрова е един от най-добрите експерти по социални дейности в страната. В това са убедени не само нейните колеги във Велико Търново и региона, но и в най-отдалечените кътчета на България. Казват за нея, че е готова да коментира всеки текст от законодателството, по всяко време и в най-малките му детайли. Енергична, винаги усмихната, емоционална, неуморна, тя може да бъде открита както в кабинета си като директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Община Велико Търново, така и в десетките центрове за социални услуги, пенсионерски и детски клубове в цялата област. Прегръщат я баби и дядовци, с нетърпение я чакат млади и по-възрастни хора с увреждания, гушкат я деца без родители, жертви на насилие. Росица Димитрова казва за всеки добра дума, дава полезна информация, мотивация и подкрепа. Понякога в работата си е безцеремонна и пряма, но може да повдигне планини на крехките си рамене, за да реши даден проблем. И винаги е професионалист до мозъка на костите си.

Росица Димитрова е втора в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящите парламентарни избори на 9 юни. Признава, че единственото, което я мотивира да се кандидатира за народен представител е, че със своята експертност, знания и опит, може да работи на по-високо ниво за развитие в сферата на социалните дейности.
Винаги съм започвала от нулата и съм постигала успехите си с много труд и постоянство, казва Росица Димитрова. Така било още от началното училище на село, където живяла до 8 клас. Децата от село имахме амбицията да се доказваме повече от другите, връща се назад във времето Димитрова. Още от детска възраст – като активен доброволец в Български червен кръст, се зародило влечението й към медицинските специалности. На 18 години срещнала любовта на живота си и със съпруга си създали семейство, поддържано с обич и доверие вече 30 години. Една тежка катастрофа за малко да преобърне живота й малко след сватбата, но благодарение на възрастния неврохирург д-р Мойнов продължила успешно напред.
Завършила Медицинския институт – В. Търново, специалност „Медицински фелдшер” и там била в обичайното си състояние на доказване и стремеж да е сред най-добрите. Без малко щяла да бъде разпределена в Родопите – района на Джебел и само това, че щяла да става майка, я задържало във Велико Търново. Когато синът й бил на една година получила покана и започнала работа като преподавател по практика – първо на медицински сестри и фелдшери, а после и на обучаващите се социални работници. И именно чрез тях усетила, че това е нейната съдба и призвание. Завършила висше образование по социални дейности във ВТУ и започнала работа в Областната служба за социално подпомагане. И ако сега зад гърба си има цяла армия подготвен екип, тогава трябвало сама да се оправя с десет кметове, предавайки и получавайки информация с тях и до управата в София само чрез факсове, без мобилни телефони и компютри. След преобразуване и чистка в системата, през 2003 г. на кметовете били вменени всички ангажименти по социалните дейности. Тогава получила покана от бившия градоначалник на В. Търново д-р Румен Рашев и започнала работа в Общината, където е и до ден днешен.
През 2003 г. социалните услуги във Велико Търново се броели буквално на пръсти – един дом за възрастни хора и три за лица с умствена изостаналост, един домашен социален патронаж и 15-тина клубове на пенсионера. Днес Старата столица сочена като първенец и образец със своите 41 социални услуги и е категоричен отличник по разработени и реализирани проекти в сферата на социалните услуги и здравеопазването .


И докато системата в региона се разраства, неуморната Росица Димитрова успява да завърши три магистратури, а в момента е на път да защити докторантура пак в любимата й сфера на социалните услуги.
Вече над 30 години Росица Димитрова работи с най-уязвимите хора от обществото – болни, възрастни, социално слаби, с увреждания. „Не е достатъчно само да имаш академични знания, образование и квалификация. Ако нямаш добро и голямо сърце и не усещаш, че си посветен на тази професия, няма никакъв смисъл“, категорична е тя.
Силната и борбена жена признава, че имало много случаи в работата й, когато е плакала от безсилие – било то от неразбиране и спъване на плановете й, било то от законови недомислици. Но повече са моментите, когато е летяла от щастие. Дава пример с времето, когато закривали домовете за деца с увреждания. Децата, премествани в центровете, били в изключително лошо здравословно и физическо състояние, но попадали в съвършено различни условия, заобиколени от грижи. В един от центровете дори успели да вдигнат на крака момиче, което имало вид на петгодишно дете – абсолютно неподвижна, сляпа и глуха. „Никога няма да забравя момента, когато заедно с нея – тя, качена на моите крака, направихме първите стъпки“, с вълнение разказва Росица Димитрова.
В системата на социалните услуги е направено много, но същинската работа тепърва предстои. „Не мога да се примиря, че последните три години бяха загубени в буксуване, политически сътресения и влизане от избори в избори“, посочва Росица Димитрова.
Осигуряването на заетост на лицата с увреждания е една от нейните най-съкровени мечти и каузи. За това не е нужна само промяна в законодателството, а и промяна в мисленето на цялото общество.

„Създаването на социални предприятия, което беше регламентирано със закон през 2019 г. и което би решило огромен проблем със заетостта на тези хора, също куца именно заради безхаберието на ППДБ“, ядосва се Росица Димитрова.
Развитието на мобилните здравни услуги, които стигат до хората в най-отдалечените места, – акцент програмата на ГЕРБ-СДС, вече бе приложено успешно за пръв път в община Велико Търново, коментира Росица Димитрова. Тя е убедена, че чрез телемедицината – кауза и на водача на листата проф. д-р Костадин Ангелов, качествено здравеопазване да бъде осигурено за всички жители на страната ни.
Именно проф. Ангелов е застъпник и на новите проекти, свързани с услугите за хора с психични разстройства и за хора с деменция, които могат да бъдат реализирани с евросредства в програмния период до 2027 година. Но всяко едно бавене заради политически експерименти спира тези жизненоважни стъпки, казва Росица Димитрова. Тя припомня, че именно при управлението на Бойко Борисов бяха направени промените в законодателството относно възнаграждението на социалните работници и това повлия за овладяване на кризата с кадрите.
Едно от първите неща, за които Димитрова ще работи в новия парламент, е да бъде отворен Законът за социалните услуги в частта за асистентската подкрепа и грижата за хора в нужда в домашна среда. Има изключително търсене на тези услуги. За това и за още много важни дейности в полза на най-уязвимите групи, е необходимо сериозно мнозинство в Народното събрание и стабилен кабинет, какъвто само ГЕРБ-СДС могат да излъчи, категорична е Росица Димитрова.
„Вярвам, че в новото Народно събрание ще се чува гласа на истинските, доказали се експерти, защото всички се нагледахме до какво водят експериментаторите в различните сфери“, категорична е Росица Димитрова – експертът, работещ със сърце и душа за хората.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *