Ротаракт клуб Велико Търново организира кампания по кръводаряване под надслов „В кръвта ти е да спасяваш животи”

0

 

 

Ротаракт клуб Велико Търново ще проведе кампанията „В кръвта ти е да спасяваш животи”, чиято цел е да подкрепи отделението по „Трансфузионна хематология” (Кръвен център) при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, гр. Велико Търново в осигуряването на необходимия кръвен резерв. Отделението по трансфузионна хематология е единствения кръвен център в област Велико Търново, който обслужва пациенти от всички 10 общини.

Кръводаряването е хуманен жест, при който ползите са не само за бенефициентите, а и за дарителите, които получават безплатно изследване на кръвта. Дарената кръв се изследва за Хепатит В и С, Спин и Сифилис. По желание на кръводарителите, те могат да получат резултатите от проведеното изследване на кръвта. Редовното кръводаряване води до намаляване риска от инфаркти и рак, а също и до подобряване на психическото благосъстояние. На всеки дарител му се полагат два дни отпуск, както и подкрепяща закуска.

Желаещите да дарят кръв трябва да отговарят на следните условия: да са на възраст между 18 и 60 години и напълно здрави; да са с тегло над 50 кг.; да не са употребявали алкохол, упойващи вещества и хранителни добавки 24 часа преди дарението; да не са дарявали кръв в предходните 60 дни. Кръводаряването се осъществява след провеждането на медицински преглед. Желаещите да дарят кръв, трябва да бъдат отпочинали и закусили преди даряването.

Инициативата ще се осъществи на 8-ми юни (събота) от 10.00 ч. до 13.00 ч. на третия етаж в Мол Велико Търново – в пространството между магазини „Pepco” и „Sport Depot” (точно срещу ескалаторите).

„В кръвта ти е да спасяваш животи” е една от традиционните за Ротаракт клуб Велико Търново кампании, която се провежда вече 10 години и благодарение на която са спасени десетки човешки животи.

От Ротаракт клуб Велико Търново приканват всички желаещи и отговарящи на условията, да се включат в инициативата по кръводаряване, защото даряването на кръв, спасява човешки живот !

Ротаракт е младежка организация за лица на възраст между 18 и 30 години, партньор на Ротари и част от структурата на Ротари Интернешънъл. Дейността на Ротаракт клуб Велико Търново е насочена към организирането на хуманитарно ориентирани кампании в полза на обществото. Традиционни инициативи на Ротаракт клуб Велико Търново, са „Купи и дари”, „С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми”, „В кръвта ти е да спасяваш животи”. Ежегодно Ротаракт клуб Велико Търново организира и провежда, и нови кампании в полза на обществото. Ако проявявате интерес към дейността на Ротаракт клуб Велико Търново, може да се свържете с тях, чрез официалните им страници в социалните мрежи.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *