Проф. д-р Костадин Ангелов: „Време е да изведем здравеопазването от будната кома, в която „промяната“ го вкара“

0

 

Приоритетите на ГЕРБ-СДС:

Обещаните през 2022-а година заплати да са реални, превенция на здравето и промоция на здравословен начин на живот

Българското здравеопазване е в будна тригодишна кома. В областта на един от най-важните обществени сектори не се е случило нищо след май 2021-а година, когато приключва мандатът на кабинетът „Борисов 3“. Разговорът е същият, проблемите са същите, решенията са същите, но е пропуснато ценно време те да бъдат взети.

Това заяви проф. д-р Костадин Ангелов – председател на Комисията по здравеопазване в 49-о Народно събрание, здравен министър в периода 2020-2021-а година, а преди това – директор на Александровска болница. Днес проф. Ангелов е водач на листата на ГЕРБ-СДС в сърцето на България – Велико Търново.

Най-големият проблем на българското здравеопазване са демографските показатели. Много малко напредваме по отношение продължителността на живота. България влага много малко в областта на профилактиката и промоция на здравето – прокламирането, мотивирането и обяснението какво значи здравословен начин на живот. Това, за съжаление, го разбират много малко политици. Именно затова Здравната комисия в последния парламент няколко пъти връщаше Националната здравна стратегия, изработена от ПП и техните двама министри. В нея нямаше нищо, свързано с идеите за повишаване продължителността на живота“, коментира проф. д-р Ангелов.

В програмата на ГЕРБ основната цел е здравеопазването да носи добавена стойност на хората. В момента концепцията е следната – наливат се много средства в болничното здравеопазване, донякъде – в доболичното и много малко – в промоцията на общественото здраве. Затова ГЕРБ предвижда създаване на национален център за скрининг и профилактика. Във всеки един етап от живота си трябва да се знае какъв е здравният статус на човек, какви са неговите заболявания. Приоритет е и стартирането на пет големи програми за борба с рака, който достига и ще изпревари сърдечно-съдовите заболявания като фактор за смъртност. А това в немалка степен се дължи на нездравословния начин на живот, който хората водят, обяснява проф. д-р Костадин Ангелов.

Мотото на програмата на ГЕРБ е – „българите да бъдат здрави, а не излекувани“. 30% от децата днес са със затлъстяване – това е световна пандемия. От него следват сърдечно-съдови заболявания, диабет и др. А пациентите с наднормено тегло имат 30% по-висок риск да развият злокачествени заболявания. Затова трябва да се създават навици за здравословен начин на живот още от ранна детска възраст. Да – няма да постигнем промяна в показателите на продължителността на живота за 2,3 или 5 години, но след 20 години вече ще берем плодовете на тази съзнателна политика“, аргументира се водачът на листата на ГЕРБ-СДС. Стъпка в тази посока е актуализиране на учебните планове и въвеждане на часове по реално здравно образование, в което децата да разбират рисковете от цигари, наркотици, зависимост от електронни устройства. Последното също е особено опасно – днес вече се говори за социален аутизъм сред подрастващите.

Темата за националната детска болница също е пример за будната кома, в която е здравеопазването, продължава проф. д-р Ангелов. И е категоричен: ако ГЕРБ управляваше и след 2021-а година, в края на 2024-а година лентата на лечебното заведение щеше да прерязана. Още през 2021-а година процедурата беше напреднала – оставаше само промяна на подробния устройствен план. Новата власт обаче реши да сменя мястото – от двора на Александровска болница в Горна баня. Така всичко се върна в начална фаза – сега отново говорим за строителство, но бе дори довеждащата инфраструктура да е започната и на фона на всички проблеми с трафика по Околовръстното.

„Още през 2021-а година от ГЕРБ казахме ,че ще има четири детски болници – В София, Пловдив, Варна и Бургас. В Пловдив е готова, в Бургас са на финалната права. Там, където управлява ГЕРБ, постигаме целите, които сме обещали на хората“, подчерта проф. д-р Костадин Ангелов.

Темата за лекарските заплати е друга, която буди напрежение в сферата на здравеопазването. И причината отново са неадекватните, дори налудничави решения, взети от хора, които не познават системата, нямат практически опит в нея, но за сметка на това имат некомпетентност в излишък, казва проф. Ангелов. И обяснява:

„През 2022-а година партията на промяната обеща на лекарите по-високи заплати. След тяхното управление само в 46 от над 330 болници това се случи. И не защото ръководствата не искат да дават заплати, а защото пари няма – лекарите, сестрите и санитарите са излъгани от „Промяната“ – със заплати, обещани само на хартия. Социалният диалог е разрушен – работодателите не искат да седнат на масата със синдикатите. Този диалог трябваше да бъде стартиран през февруари – още по време на кабинета Денков. Това е първото нещо, което ще направим – да възстановим диалога между всички заинтересовани страни. После – да разберем проблемите болница по болница. След това – да видим какъв е целият финансов недостиг и да осигурим нужните средства, за да могат всички лекари, сестри и санитари да си получат възнагражденията такива, каквито са им обещани още преди две години. Едва тогава можем да започнем да говорим за ново увеличение на заплатите“.

Много важен приоритет е създаването на единна информационна здравна система, в която всички лечебни заведения да бъдат свързани. Винаги и по всяко време на денонощието този, който управлява системата на здравеопазването, ще получава цялата информация. Системата ще прави всички необходими анализи за вземането на управленски решения. Тогава, имайки цялата информация и познавайки как функционира системата, всеки министър ще може вземе правилните решения.

„На хората им омръзна да ходят на избори. Те не виждат смисъл, а това е опасно изобщо за демокрацията. Около нас има война, която е много близо до България. В тази ситуация имаме нужда от стабилно правителство, което да води страната в ясна посока и ГЕРБ-СДС ще го направи. Принципът на демокрацията и на парламентаризма е, че спечелилата партия излъчва премиер и поначало това трябва да е нейният лидер. Особено когато, в случая, е най-опитният политик и държавник от всички, има доказана репутация в чужбина и е доказал, че диалогът и компромисите в името на държавата и на хората са много над партийните интереси“, завърши проф. д-р Костадин Ангелов.

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *