В Лясковец подкрепиха проф. Костадин Ангелов и д-р Ивелина Гецова

0

Мобилни медицински екипи, обучение на медицински сестри и лекарски асистенти е сред приоритетите на коалицията

 

Проф. д-р Костадин Ангелов не е просто народен представител, за нас той е приятел и човек, на когото можем да разчитаме за всякаква помощ. Това заявиха жители на Лясковец, посрещайки водача на листата на ГЕРБ-СДС проф. Ангелов и д-р Ивелина Гецова, която е на четвърто място сред кандидатите за народни представители на коалицията.

Здравеопазването бе сред основните теми на разговорите по време на срещата в съседния на Велико Търново град. На въпрос какво е предвидено за привличането на млади лекари и медицински сестри в лечебните заведения проф. Костадин Ангелов отговори, че работещият механизъм е чрез т.нар. тристълбово финансиране. С финансиране от три страни – от общините, държавата и болниците, могат да бъдат задържани и привличани млади специалисти и това вече постигаме с болниците във Велико Търново и Свищов. Целта ни е това да се случи и в лечебното заведение в Горна Оряховица, където се лекуват най-често пациентите от Лясковец, каза още проф. Ангелов.

Паралелно с това, ГЕРБ-СДС има разработен механизъм за създаването на мобилни медицински екипи, които да са оборудвани с всичко необходимо за качествени и навременни здравни услуги за хората, обясни проф. д-р Костадин Ангелов.

Обучението на медицински сестри и на лекарски асистенти /фелдшери/ е друг от акцентите в програмата на ГЕРБ. Вече се водят разговори да бъде разширен Филиалът за медицински сестри и акушерки към МУ във Велико Търново и в него да се обучават и лекарски асистенти. Нужните законодателни промени също ще бъдат приети, подчерта водачът на листата на ГЕРБ-СДС. Освен, че ще бъдат помощници на спешните медици, лекарските асистенти ще са изключително полезни за хората от малките населени места и в региона на Лясковец, каза проф. Ангелов.

Хората благодариха на д-р Ивелина Гецова, която през петте мандата като кмет успя да превърне Лясковец и общината в развито място за живеене. Благодарение на нейните усилия и със средства, осигурени от правителствата на ГЕРБ, в града има модерно и европейско читалище. Децата и внуците на лясковчани учат в обновеното с над 8 млн. лв. училище „Максим Райкович”. „Доволни сме и от ремонтираните улици, паркове, детски площадки, споделиха още лясковчани. Всичко това в последните три години прекъсна, време е да бъде сложен край на политическите експерименти и държавата да има стабилно управление в лицето на ГЕРБ-СДС“, единодушни бяха хората.

Самата д-р Ивелина Гецова е посветила почти 30 години от живота си на местната власт. Споделя, че най-трудно за общините е било именно при управлението на Кирил Петков и „Промяната“ – държавата не само не чуваше кметовете и гласа на хората, но и открито воюваше с тях – забавени бюджети, липса на финансиране за общински проекти и на фона на това – бухалка от страна на Министерството на финансите. „Въпреки всичко, устояхме и успяхме да реализираме проектите за Лясковец“, казва д-р Ивелина Гецова.

На последните кметски избори през м. г. тя се оттегли от поста, като мотивира решението си с това, че в местната власт трябва да има смяна на поколенията. Д-р Гецова остана да работи като общински съветник.

Дори в настоящия мандат на местната власт предстоящите инвестиции в Лясковец отново се случат благодарение на ГЕРБ, категорична е д-р Гецова. И обяснява, че Община Лясковец подписа няколко споразумения по бюджета, приет през 2024 година, най-вече заради ГЕРБ и на ултиматума, който постави Бойко Борисов при приемането на Закона за държавния бюджет. А именно – да бъдат финансирани исканията, подадени от общините.

Новите проекти са подготвени именно от д-р Ивелина Гецова и екипа й – за водопроводи в Джулюница, Драгижево  и Козаревец, за реконструкция на пътя Лясковец – Честово, за ремонт на  читалището в Драгижево и за втория корпус на училище „Максим Райкович”, изброява д-р Гецова.

Д-р Гецова казва, че една от целите й като народен представител ще бъде, на базата на големия опит, който има, да работи за това да не бъде прекъсвана връзката между местната власт, родните депутати и  представителите ни в Европарламента. Всеки кмет е поставен пред трудната задача да съчетава привличането на  европейските средства, с които да прави атрактивна своята община, и провеждането на  политики за дългосрочно развитие на региона си, за създаване на икономически профил, на дейности, които да носят принадена стойност. Именно затова е необходима ясна комуникация между  кметове, народни представители и евродепутати при договарянето на програмните периоди,  посочва д-р Ивелина Гецова.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *