Българка, живееща в Америка, обра овациите на Националния събор „Авлига пее“ в Обединение, събрал над 3000 участници

0
Националният събор надпяване „ Авлига пее” в Обединение вече има международно звучене след гостуването на Рада Коларова от САЩ. Българката изпя прекрасно задължителната песен и събра овации с още една. Тя живее в Америка от години и участва във фамилен певчески хор на народни песни, в който пеят главно американци. Бащата на Рада има музикална компания и се познава с проф. д-р Тодор Киров, който е традиционен председател на журито за надпяването. Двамата се срещнали случайно и българите в САЩ получили покана за „Авлига пее”, която уважили.
Над 3000 участници събра тази година надпяването в Обединение, което се проведе три дни –от 31 май до 2 юни включително. В събора участваха певци от всички фолклорни области на страната, а чак от Странджа дойде народната певица Златка Ставрева.
Акцент на събитието бе честването на 115 г. от рождението на Мита Стойчева, на което бе посветен филм и специален концерт. Той е по идея на проф. Киров и в него взе сепциалон участие оркестър „ Развитие” от Стражица. Народното читалище в селото, което носи името на великата певица, раздаде за заслуги към събора 25 специални купи. На 19-тото издание бюст –паметникът бе заменен с нов, а за съществуването на паметник на Мита Стойчева в селото проф. Венцислав Димов отбеляза,че тук за пръв у нас е бил направен и поставен паметник на народна певица. Най-възрастният изпълнител бе на 92 г. , а най-малкият участник момиченце на три годинки.
На тазгодишният събор се появи и Бяло Мече Пинко, за снимки и развлечения. За похапването безплатно се погрижи Йордан Павлов, раздаде много кебапчета на малките участници в надпяването.
източник: Община Полски Тръмбеш

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *