Въздушната линейка направи първия си реален курс с пациент от Шумен до София, презареди в Горна Оряховица

0

Центърът за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ) реализира първата си мисия днес. Пациент в тежко състояние е транспортиран с първия медицински хеликоптер в страната от болница до болница – от Шумен до София, съобщават от Министерството на здравеопазването.

След поредица от тренировъчни полети, медицинският екип е изпратен по първия си реален сигнал за оказване на спешна помощ по въздуха. Той е получен в 7,30 часа. Хеликоптерът е излетял в 8,02 ч. със спешния лекар д-р Вера Иванова и медицинската сестра Георги Радоев на борда. В 8,45 ч. спира за презареждане в Горна Оряховица, откъдето излита отново в 9,17 ч. В 9,42 часа хеликоптерът каца в МБАЛ-Шумен, за да вземе пациента за транспортиране до столицата. Той транспортиран до болничното вертолетно летище на УМБАЛ „Света Екатерина“ в София, а от там е поет от реанимационен екип и откаран до Военномедицинска академия (ВМА).

От МЗ отбелязват, че са изпълнени всички необходими протоколи за стартиране на дейностите по оказване на Спешна медицинска помощ по въздуха. Още през изминалата година сто медицински специалисти са сертифицирани след преминати прегледи и обучение в базата на ВМА. След това е извършен подбор на кадри и са сформирани шест медицински екипа. На 29 май 2024 г. е приключило допълнителното обучение на медицинските екипи от „Леонардо“ за работа с медицинската апаратура на борда на хеликоптера. След всички необходими подготвителни и обучителни мероприятия, медицинският състав е в абсолютна готовност да изпълнява мисии и бяха създадени дежурства на екипите за работа в Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха.

Припомняме, че една от хеликоптерните площадки, на които могат да кацат въздушните линейки, е в двора на Областната болница във Велико Търново.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *