„Възраждане“ подаде жалба до ЦИК срещу решение на РИК да свали плакатите им в Арбанаси

0

„Възраждане“ подаде жалба до Централната избирателна комисия против вчерашното решение на РИК-Велико Търново, с което беше разпоредено сваляне на плакатите им в Арбанаси.

Сигналът вчера бе подаден от пълномощник на ГЕРБ и постави в нелепа ситуация кметицата на Арбанаси, избрана от ГЕРБ. С решението си Районната избирателна комисия постанови, че заповедта на Ваня Андреева, с която тя определя къде политическите сили да поставят агитационните си материали, е незаконна.

От ГЕРБ твърдят, че кметицата им е нарушила общинската екологична наредба, в която се забранявало поставяне на плакати и афиши по стълбовете. Така мнозинството в РИК, доминирано от сглобката ГЕРБ, ППДБ и ДПС вчера разпореди на Андреева да премахне плакатите на „Възраждане“.

Несъгласни с това абсурдно решение, юридическият екип на „Възраждане“ във Велико Търново изготви жалба срещу скандалното решение на РИК до Централната избирателна комисия, която вече е внесена.

„Разбирам, че когато ДПС публично обяви, че плакатите на „Възраждане“ в Арбанаси трябва да бъдат свалени, защото „Възраждане“ подаде сигнали срещу техните действия в Стражица, Килифарево и квартал „Света гора“ във Велико Търново, присъдружните им коалиции ГЕРБ-СДС и ППДБ нямат избор и винаги ще мачкат закона“, коментира пълномощникът на Костадинов Ангел Янчев.

„Чух, че много се дразнели от числото 12 и слоганът ни „Повече така не може!“. Но емоциите на живеещите в Арбанаси партийни началници на сглобката са без значение пред закона. Да унижат така собствената си кметица, която сега е в невъзможност да осигури друго свободно място за агитация в населеното място и да изпълни Изборния кодекс в навечерието на изборите на 9 юни – това ГЕРБ до съвършенство. Проверка показва, че и друг кмет от ГЕРБ е определил стълбовете за място за поставяне на агитационни материали и това е Кирил Ангелски от Шемшево. Но тъй като партийните велможи не живеят там, нямат поглед върху селото, шегуват се от „Възраждане“.

„… Считам че РИК не е компетентен орган, който може да се произнесе с валидно решение по въпроси относно законосъобразност на акт на орган на изпълнителната власт – в конкретния случай Кмета на с. Арбанаси, а атакуваното от мен решение на РИК представлява изземване на компетентност на административен орган, което го прави недопустимо. Разпоредбата на чл. 183, ал. 3 от ИК е ясна и непротиворечива – агитационните материали се поставят на определени от кмета места, което е неоспорим факт, и предвид наличие за кметска заповед, агитационните материали, поставени от ПП „Възраждане” по стълбове на улично осветление и електропреносната мрежа в с. Арбанаси, община Велико Търново, се явяват изцяло законосъобразно поставени,“ пише в жалбата на „Възраждане“, с която се иска отмяна на решението на РИК-Велико Търново.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *