Проф. д-р Костадин Ангелов: ГЕРБ-СДС инициира разкриване на нови филиали за обучение на лекарски асистенти

0

Велико Търново ще е сред първите градове със специалност за кадрите за Спешна помощ

Един от приоритетите на ГЕРБ-СДС в сферата на здравеопазването е разкриването на нови филиали за обучение на лекарски асистенти, или познати в здравните среди като фелдшери. Това обяви във Велико Търново водачът на листата на ГЕРБ-СДС проф. д-р Костадин Ангелов на работна среща с фелдшери от целия регион. Той поясни, че вече се работи по нужните законодателни промени, които да доведат до отпадане на съществуващия в момента мораториум за разкриване на нови филиали на медицинските университети, в които да се обучават и лекарски асистенти.

За целта ще се инициира и създаването на работна група с Министерството на здравеопазването, освен това ще се набележат и всички стъпки, за да има диференциация и правилно внедряване на професията лекарски асистент в здравната система.

Проф. Ангелов поясни, че очаква още докато тече модернизацията на Спешната помощ да стане ясна нуждата на системата от голям брой фелдшери и лекарски асистенти.

Във Велико Търново вече девета година успешно работи филиалът на Медицински университет „Д-р Параскев Стоянов“ /Варна/, където се обучават медицински сестри и акушерки. Законовото облекчение ще позволи създаване на специалност и за лекарски асистенти. Това ще е полезно и за детското здравеопазване в детските градини и училищата. А МОН и МТСП трябва да инициират промени в подзаконовата нормативна уредба, за да може Министерски съвет да регламентира защитата на лекарския асистент като професия и да има собствен код в Националната класификация на професиите и длъжностите.

От името на фелдшерите Иван Кънев изказа благодарност и признателност към групата на ГЕРБ-СДС в 49-о Народно събрание и лично към проф. д-р Костадин Ангелов за приетите в парламента промени в Закона за съсловните организации, които официално легитимираха съсловната организация на фелдшерите и техните приемници – лекарските асистенти.

Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите (БСЛАФ) вече е част от легалните професионално-съсловни организации на медицински специалисти. Това беше и личен ангажимент, поет от проф. д-р Костадин Ангелов към фелдшерите. След обнародването на промените в „Държавен вестник“ фелдшерите и лекарските асистенти разполагат със същите права и задължения, които имат и медиците, отдавна разполагащи със свои професионално-съсловни организации.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *