Студенти от три държави изучаваха изобразителните техники през Средновековието в Православния богословски факултет във ВТУ

0
В Православния богословски факултет на Великотърновския университет бе проведена Международна интензивна програма по Еразъм+ „Изобразителни техники през Средновековието“. Координатор на програмата е проф. дн Мариана Гърмидолова, а в отделните ателиета участниците работиха под ръководството на проф. д-р Красимир Русев, гл. ас. д-р Велина Сталева, д-р Катя Стоядинова, д-р Гергана Илиева, докторант Ина Валентинова и Дона Георгиева.
В програмата бяха включени студенти от Факултета по изобразително изкуство и Педагогическия факултет в гр. Враня и Университета в гр. Ниш, Сърбия; от Академията на изкуствата в гр. Букурещ, Румъния; от Историческия и Педагогическия факултет в гр. Питещ, Румъния; от Историческия факултет, Филологическия факултет и от Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския факултет.
В продължение на пет дни студентите проучиха историята на техниките: суха фреска, енкаустика, калиграфия, керамична икона, витраж с техника Тифани, създаване на корици с техника „ебру“ и подшиване на книги. Те изработиха свои собствени творби, които бяха експонирани и представени в изложбената зала на Православния богословски факултет.
Освен работа по ателиета, в рамките на културната програма, ръководена от доц. д-р Виолета Стойчева от Исторически факултет, бяха реализирани разнообразни интерактивни дейности, свързани с опознаването на местата на памет в нашия град, на архитектурата на Велико Търново и на знакови обекти на културно-историческото наследство като църквите „Св. 40 мъченици“ и „Св. Петър и Павел“, Архитектурно-музейния резерват „Царевец“ и музея „Сарафкина къща“. Умело водени от екипа на студентите-историци в ролята на екскурзоводи, участниците в интензивната програма наблюдаваха артефакти, провеждаха интервюта с граждани на старопрестолния град, систематизираха и презентираха събраните данни чрез стратегиите на автобиографичното разказване.
Създадените фотографски свидетелства и видеоклипове, които документират творческия процес в художествените ателиета и в проведените „работилници“ в рамките на културната програма, ще бъдат използвани като образователни ресурси в учебната работа със студентите.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *