Ученик от Велико Търново беше част от българска дипломатическа и бизнес делегация, която посети Китай

0
Единадесетокласникът от Профилираната езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ Йордан Нанков бе част от дипломатическа и бизнес делегация, която посети Китайската народна република миналия месец. Триседмичният престой бе част от съвместен проект на Консулството на Народна Република Китай в България, Българо-Китайската камара за индустриално развитие и Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.
Шансът за задграничното пътуване на 18-годишния Йордан е свързан с работата му в компания, поканена да участва в дейностите на българската делегация, организирани и финансирани изцяло от Китай. Той е имал възможност да се представи пред посланика на Република Китай Н.Пр. Дун Сяодзън и да кандидатства за позицията на преводач от английски език. Великотърновският ученик участва активно във всички работни групи и посещения по време на престоя в Китайската народна република, в това число на високотехнологични центрове и фабрики, с цел обмяна на опит и засилване на външно-търговските отношения между двете държави. Йордан Нанков имаше изключителната възможност да завърши ускорен курс за повишаване на знанията, уменията, нагласите и компетенциите на българите при опериране на международни пазари в университета в НанЧанг.
В състава на 33-членната българска делегация са били представители на министерствата на финансите, иновациите, здравеопазването и земеделието, на водещи бизнес компании от България и ЕС, които поддържат търговски отношения с Китай, както и експерти от неправителствени организации и европейски агенции.
В резултат на задграничното пътуване са подписани 3 важни меморандума, свързани със сътрудничество и обмен на студенти, стоки и услуги, както и за участие на български компании в изграждането на новите бързи влакови композиции от 2026 до 2032 г.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *