Д-р Ивелина Гецова, кандидат за народен представител от ГЕРБ-СДС: „При управлението на Кирил Петков кметовете бяха поставени в най-унизителното положение в историята на страната ни”

0

 

Д-р Ивелина Гецова е посветила почти 30 години от живота си на местната власт. Тя има зад гърба си пет мандата като кмет на община Лясковец. За пръв път печели изборите през 1999 г. като кандидат на СДС, след което има само едно прекъсване от 2003 до 2007 г. На последните кметски избори през м. г. тя се оттегли от поста, като мотивира решението си с това, че в местната власт трябва да има смяна на поколенията. Д-р Гецова остана да работи като общински съветник. За парламентарните избори на 9 юни т.г.  е кандидат за народен представител на  четвърта позиция в листата на ГЕРБ-СДС

Представителите на местната власт в България преминаха през изключително големи изпитания през последните три години – години на безвремие и липса на държава. В условията на политическа, икономическа и здравна криза, в безкрайната спирала от избори, хората разчитаха на подготвените кадри, ясните политики, отговорността на представителите на местната власт. Минахме през много трудности, но се справихме, защото именно местната власт е гръбнакът на държавата и никой няма право да си прави експерименти с нея. За съжаление, при управлението на Кирил Петков и правителството на ППДБ кметовете бяха поставени в най-унизителното положение вероятно в цялата история на България, казва д-р Гецова.

„Три години трябваше да работим без нормални бюджети, приемахме ги през април, правехме актуализации през юни и септември, когато финансовата година е почти свършила. Караха ни да спазваме параметрите на утвърдените разходи за предходната година при липсата на Закон за държавния бюджет, в момент, когато цените скачаха тройно и четворно. Държавата я нямаше. Вместо да помогне на общините, управлението на ППДБ реши да ги наказва. Кметовете стигнаха до там да избират кой от важните разходи да елиминират – да намаляват разходите за улично осветление и да въвеждат режими, да затварят пенсионерски клубове, читалища, да се замразяват строителни обекти. Кирил Петков обвини местната власт, че го бойкотира, без да си дава сметка, че никой кмет няма абсолютно никакъв интерес да си навлича недоволството на хората от рестрикциите, които му се налага да прави. Нещо повече, той и неговият финансов министър започнаха да наказват кметовете, пратиха проверки от АДФИ, Сметна палата, плашеха с прокуратура. Въпреки всичко, успяхме да се справим“, посочва д-р Гецова.

Тя е категорична, че всичко, което е направено по време на нейното управление, е видимомащабни ремонти на читалища, училища, детски градини, зони за отдих в цялата община. Всичко това благодарение на възможностите, които  даваше стабилното и предвидимо управление на ГЕРБ.

С над 3 млн. лева от Доверителния екофонд и от Фонд „Земеделие” беше преобразено читалището в Лясковец, което вече има напълно съвременен вид и отговаря на европейските изисквания. Със средства по линия на трансграничното сътрудничество е обновен бившият младежки дом, който се превърна в средище за различни събития и дейности. През последните три години от  мандата е реновирана сградата на Общината, в която са въведени всички мерки за енергийна ефективност. От място, в което ни беше срам да каним гости, тя се превърна в истинско бижу, посочва д-р Гецова. С 8 млн. лева е ремонтирано  най-голямото училище в общината „Максим Райкович”, като средствата са отпуснати с постановление на Министерски съвет по време на управлението на ГЕРБ.  Ремонтирани са детските  площадки в трите детски градини в Лясковец, извършена е рехабилитация и ремонт на улици в общинския център и в другите населени места и т.н. .

Всичко това направихме през трите години безвремие, със средства, договорени от предходното управление  на ГЕРБ, посочва д-р Гецова.

Община Лясковец подписа няколко споразумения по бюджета, приет през 2024 година, и то отново,  благодарение на ГЕРБ и на ултиматума, който постави Бойко Борисов при приемането на Закона за държавния бюджет, че трябва да бъдат финансирани исканията, подадени от общините.  Само с тази настоятелност общините, без значение как са оцветени, могат да разчитат на сигурни финансови ресурси, с които да решават проблемите на населението. Сред шестте споразумения, подписани сега в Лясковец, на базата на подготвена  документация от предишното  общинско ръководство, е договорът  за избор на изпълнител за подмяна на водопровода на село Джулюница  на стойност около 5 млн. лева. Оставихме подписан договор и има започната процедура за обществена за подмяна на водопроводите в селата Драгижево  и Козаревец, готова е документацията с издадено строително разрешително  за реконструкция на пътя Лясковец – Честово, който е един от  най-натоварените, чака се разрешение за строеж, за да започне ремонт на  читалището в Драгижево, и за ремонт на втория корпус на училище „Максим Райкович”, изброява д-р Гецова. И подчертава, че задача на новата управа на Общината е да подготви в срок документацията и да реализира в срок и качествено тези ремонти.

Д-р Гецова казва, че една от целите й като народен представител ще бъде, на базата на големия опит, който има, да работи за това да не бъде прекъсвана връзката между местната власт, родните депутати и  представителите ни в Европарламента. Всеки кмет е поставен пред трудната задача да съчетава привличането на  европейските средства, с които да прави атрактивна своята община, и провеждането на  политики за дългосрочно развитие на региона си, за създаване на икономически профил, на дейности, които да носят принадена стойност. Именно затова е необходима ясна комуникация между  кметове, народни представители и евродепутати при договарянето на програмните периоди,  посочва д-р Ивелина Гецова.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *