Проф. д-р Костадин Ангелов: С телемедицина и мобилни медицински екипи здравната помощ ще е достъпна и навременна и в малките населени места

0

С подкрепата на водача на ГЕРБ-СДС демонстрират  високотехнологични медицински столове в селата край Велико Търново

 С развитие на телемедицината и сформиране на мобилни медицински екипи, оборудвани с необходимата апаратура, медицинската помощ ще е достъпна, качествена, навременна и всеобхватна. Това е част от решението в програмата на ГЕРБ-СДС за решаване на проблемите с липсата на лекари или малкото на разположение на медици в малките населени места, отдалечените райони и изобщо – в малките общини. Навсякъде в община и област Велико Търново проф. д-р Костадин Ангелов разяснява пред жителите на населените места мерките, които ГЕРБ-СДС предвижда в сферата на здравеопазването. И подчертава, че решенията се знаят още от 2021-а година, но липсата на държава през последните три години е причината те още да не са взети.

Със съдействието на проф. д-р Костадин Ангелов в Дебелец, Килифарево, Пчелище, Ресен и в пенсионерските клубове във Велико Търново тази седмица се доставят три демонстрационни високотехнологични медицински стола. Сядайки на един от тези столове, човек получава цялостна здравна диагностика. Медицинското оборудване мери всичко – кръвно налягане, ЕКГ в шест канала, пулс, дишане и сатурация, кръвна захар, температура, телесна маса и др. Чрез WIFI-връзка технологията праща цялата информация директно на лекар, който веднага да разчете диагностиката и при нужда – пациентът да бъде насочен към специалист.

Столовете са възможност общинската здравна програма за малките населени места, която кметът на Велико Търново Даниел Панов стартира през миналата година, да бъде надградена в посока телемедицина, обясняват проф. Ангелов и Росица Димитрова – втора в листата.

Програмата се радва на изключителен интерес сред хората – за малко над 7 месеца съществуване вече са обхванати над 2000 жители на малките населени места. Два екипа от обучени здравни специалисти и социални асистенти измерват на място най-важните показатели, подсигурени с нужните устройства за първична медицинска диагностика и профилактика на здравето. Прегледите са напълно безплатни, а всеки човек си има и собствено електронно здравно досие.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *