Проф. д-р Костадин Ангелов: Комплексният онкологичен център във Велико Търново ще получи съвременен петскенер

0

Проектът на общинската болница заслужава одобрение от държавата 

Комплексният онкологичен център във Велико Търново заслужава да получи съвременен петскенер – високотехнологична апаратура за нуклеарномедицинска диагностика. Проектът на общинската болница заслужава подкрепа от страна на държавата и ще е приоритетен за правителство, излъчено след 9 юни от ГЕРБ-СДС.

Това обяви водачът на листата на ГЕРБ-СДС за Велико Търново и региона проф. д-р Костадин Ангелов. Той подчерта, че този тип диагностика е изключително важна и на практика незаменима както за откриване на злокачествени заболявания, за определяне на ефекта от терапията, за ранното откриване на рецидив и дисеминация.

„Вече сме провели разговори както с кмета на Велико Търново Даниел Панов, така и с управителя общинската болница – Комплексен онкологичен център. Инвестицията ще помогне на много хора и от региона, и изобщо от  Централна и Северна България. Тези хора в момента пътуват стотици километри, когато се наложат изследвания чрез петскенер. Апаратурата позволява да се визуализира патологично промененият метаболизъм на органите чрез молекулярно изображение. Това е най-бързо развиващият се образен метод от световен мащаб с приложение предимно в онкологията, кардиологията и неврологията. Като радиомаркер се използва маркирана с флуор глюкоза – 18F-FDG, която се произвежда в циклотрон. С този апарат се изследват предимно пациенти с тумори на белия дроб, гърдата, главата и шията, стомашно-чревния тракт, лимфоми, меланоми, с неясни възпалителни процеси, такива на които предстои лъчетерапия са точно планиране на облъчвания обем и др.“, обясни проф. д-р Ангелов.

Не на последно място, инвестицията ще повиши качеството на медицинската и здравна помощ в Комплексния онкологичен център.

Именно ранната диагностика и борбата с онкологичните заболявания е сред водещите приоритети на ГЕРБ-СДС в сектора на здравеопазването, тъй като раковите заболявания гонят и съвсем скоро ще изместят сърдечно-съдовите като причина за смъртността в страната.

Друг ангажимент в сферата на медицината за Велико Търново е подкрепа за Общинската белодробна болница, чието ръководство предвижда изграждането на детско отделение в недовършеното второ крило. Именно това лечебно заведение е пример за работещия модел за привличане на млади лекари, също заложен в програмата на ГЕРБ-СДС – т. нар. тристълбово финансиране. Държава, община и болница си партнират във формирането на възнагражденията и социалните придобивки за младите лекари, което позволява да се достигне високо заплащане и специалистите да не търсят работа в по-големите градове или в чужбина, а да остават на място.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *