Служебното правителство отпусна 2,7 млн. лв. за ремонт и реставрация на църква – национален паметник на културата, в Свищов

0

Правителството отпуска близо 3,3 милиона лева за три храма. За ремонт, реставрация и възстановяване на храм „Св. св. Кирил и Методий“ в град Свищов са одобрени 2,7 милиона лева.

За храм-паметник „Св. Рождество Христово“ при Шипченския манастир са предвидени 500 000 лева, а за ремонт на храм „Рождество Богородично“ в село Гигинци, община Брезник, се предоставят 74 000 лева.

Свищовската църква „Св. св. Кирил и Методий“ в Свищов е паметник на културата с национално значение. Строена е от 1872 до 1874 година с дарения от местните хора. Осветена е от митрополит Иларион Макариополски. По време наземетресението във Вранча  през март 1977 г., от което Свищов е силно засегнат, църквата претърпява големи щети и стои в окаяно състояние десетилетия наред, покривът ѝ е полуразрушен и без купол. През 2021 – 2022 година с 50 000 лева от Великотърновската света митрополия е изработен проект за реставрацията й.

Кабинетът отпуска допълнително и 3 милиона лева, с които ще започнат ремонтните дейности на пътя от пристанището до манастира „Св. Вмч. Георги Зограф” в Света гора, Атон. Общата сума, която е необходима за ремонта на пътя, възлиза на около 10 милиона лева, като се предвижда средствата да бъдат отпускани поетапно.

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *