93-ма пациенти от областта и съседни региони изследваха костната си плътност в болницата в Горна Оряховица

0
93-ма пациенти от Горна Оряховица, Велико Търново, Стражица, Лясковец, Елена, Златарица, Попово, Габрово и др. са изследвали костната си плътност със скенер в горнооряховската болница за периода 7 май -5 юни. От тях около една трета са с новооткрита остеопороза, информират от Отделението по образна диагностика. Те са били насочени за консултация с ендокринолог. Друга част от пациентите са с остеопороза, която е била открита в предходни години при профилактичните прегледи в болницата и са направили мониториращо изследване.
За поредна година в МБАЛ се провежда кампания за измерване на костната плътност на преференциални цени, която продължава три месеца – от началото на май до 31 юли. Въпреки повишението на цените на медицинските услуги и изследвания, пациентите плащат за тази услуга 40 лева.
Изследването на костната плътност със скенер е щадящо за пациента, тъй като облъчването върху него е много слабо и безболезнено, и дава много прецизни резултати.
Остеопорозата е метаболитно костно заболяване, характеризиращо се с ниска костна минерална плътност, повишена крехкост на костта и повишен риск от фрактури на различни кости. Заболяването се проявява с болки в гърба, фрактури на прешлени, фрактури на кости на предмишница и други кости, които се получават при минимални и нискоенергийни травми и падания.
Целта на изследването е превенция на остеопорозата след навременното й диагностициране и съответно назначаване на терапия от специалисти.
Желаещите следва да се запишат на телефон 0878 746 356, Николина Кирилова, старши рентгенов лаборант.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *