Възстановчици от над 10 държави участват в Международния фестивал „Средновековен Търновград – приказки и легенди“, който започна на Царевец /СНИМКИ/

0

С пищно шествие, танци  и барокова музика, изпълнявана на старинни инструменти, пред погледите на стотици туристи беше открит Международният фестивал „Средновековен Търновград – приказки и легенди”. Повече от 200 възстановчици от над десет държави се включват в тазгодишното издание на фестивала, който се организира от СНЦ „Търновци“, Община Велико Търново и Регионалния исторически музей и е част от Културния календар за 2024 г. на Старата столица.

Този фестивал е жив учебник по история, най-ценното му качество е че събужда интереса на младите хора и децата към историята, каза на откриването заместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев. Той посочи, че проявата развива и надгражда потенциала за развитие на културния туризъм в духовната и историческа столица на България и подчерта, че подобни фестивали имат най-силно въздействие, когато се провеждат на уникални места по света като Царевец. Крепостта оживява,  благодарение на хора като вас, които пазят и предават на поколенията бита, обичаите, забавленията и живота на нашите предци, обърна се към участниците Нейко Генчев.

Реконструктори от Сърбия, Румъния, Гърция, България, Украйна, Казахстан, Русия, Великобритания, Германия и др. страни в продължение на три дена ще радват гостите на Царевец с богата програма.

Всички те пресъздават една приказна атмосфера, а приказките и легендите около Средновековен Търновград винаги са вълнуващи, затова решихме да посветим изданието на фестивала тази година на тази тема, каза Нелина Църова, директор на Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” в Община Велико Търново. Тя призна, че за нея една от най-силно въздействащите легенди е тази, която разказва за вкаменената ръка на турчина, посегнал да посече Св. Патриарх Евтимий. Не случайно Търново е наричан богохраним град и легендите около неговата история го потвърждават, допълни тя.

Реконструкторски демонстрации на занаяти, бит и традиции, стрелба с лък, бойни игри, концерти, модни ревюта, куклен театър, кулинарни състезания  и още любопитни и интересни моменти включва програмата на фестивала, който продължава до 13 часа в неделя.

Достъпът до събитията на крепостта Царевец е свободен, като се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват.

 

 

Мариета Тодорова и дъщеричката й Лора  живеят в София. Облечени са в средновековни дамски одежди , изработени ръчно от автентични материи. Мариета е счетоводител, а съпругът й Тодор е софтуерен инженер, но са влюбени в историята и присъстват на много подобни фестивали.

Петър Петров е от Враца и е кондуктор по професия, но се превъплъщава в рицар. Той стоически носи своето над 25-килограмово снаряжение, защото от малък е запленен от рицарските истории и романи.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *