14 столетници от областта, сред които и 103-годишен, ще могат да гласуват на изборите в неделя

0

14 столетници в областта, сред които и 103-годишен избирател, ще могат да гласуват на изборите в неделя, 9 юни. 857 са младите хора, които ще имат право за пръв път да застанат пред урните, като четирима от тях са родени точно на 9 юни. Това съобщи Десислава Йонкова, председател на Районната избирателна комисия./на снимката/

Провеждането на избори 2 в 1 – за Народно събрание и за Европейски парламент със сигурност е по-сложно и се очаква периодът за отчитане и обявяване на резултатите да е по-по-дълъг.Изборният ден както винаги започва в 7 и се очаква да приключи в 20 часа.  В 11,30 часа и в 16,30 часа от РИК ще обявят избирателната активност в областта.

204 000 са отпечатаните бюлетини за избор на народни представители в българския Парламент, а 202 000 са тези за Европарламента. Разликата идва от там, че за европейски представители могат да гласуват само хора, които имат уседналост – последните три месеца да са с адресна регистрация в България или страна от ЕС. 200 700 са гласоподавателите в областта за Народно събрание,  а 203 333  – за ЕП.

Секционните избирателни комисии ще разполагат за пръв път с два различни списъка и много внимателно трябва да следят къде фигурира гласоподавателя. В секциите ще има и по четири урни.

Тези, които няма да гласуват за ЕП, нямат право да гласуват машинно, а само с хартиена бюлетина. Според последните указания от ЦИК обаче, такива грасоподаватели ще бъдат допускани да гласуват машинно. Проблемът, който може да възникне от това е, че бюлетините от демоверсиите за Народно събрание и ЕП са почти еднакви като хартия и размер, и когато човекът пусне бюлетината, никой не може да знае за какво точно е гласувал. Така той може да пусне бюлетина за НС в другата урна. Тези бюлетини обаче ще са валидни,  уточни Йонкова.

По 31 са листите с кандидати за двата вида избори.

До момента са разкрити 416 избирателни секции, като пет от тях са подвижни, а 10 специализирани – болнични  и др. Във Велико Търново такива ще има открити в ареста и МОБАЛ, в Дома за възрастни хора в Балван, в  болниците в Горна Оряховица и Павликени, Свищов и санаториума в Овча Могила, в Дома за стари хора в Караисен, в Полски Тръмбеш в СБРЛР „Минерални бани” и в Дома за хора с деменция в Горско Ново село.

В 306 от секциите ще се гласува и с машини, и на хартия. Устройствата за видеонаблюдение вече са предоставени на СИК-овете.

Един кандидат за народен представител е бил заличен по негово желание, посочи Йонкова. Това се е случило обаче в деня, когато бюлетините са били отпечатани. Срещу името му е посочено, че е заличен, но ако някой гласува за него преференциално, ще се брои, че бюлетината е без преференция

 

 

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *