50 забележителни картини на Васил Стоилов показва Художествената галерия във Велико Търново

0

50 творби на бележития български художник Васил Стоилов могат да видят ценителите на изкуството в Художествена галерия „Борис Денев” във Велико Търново. Снощи при голям интерес беше открита изложбата „Васил Стоилов. Верен на живота“, посветена на  120-годишнината от рождението на твореца.

Част от картините са притежание на великотърновската галерия, други са  предоставени от  Софийската градска художествена галерия, Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ в Ловеч и Художествената галерия в Стражица, както иот частни колекции. Изложбата се осъществява с подкрепата на Община Велико Търново.

Експозицията откриха директорът на директорът на ХГ „Борис Денев“ Мартин Митев и заместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев.

Тук трябваше да присъства дъщерята на Васил Стоилов Явора, но тя не успя да дойде, каза Мартин Митев и прочете нейно  вълнуващо обръщение към великотърновци.  „Няма по-достойно място от Велико Търново за отбелязването на 120-годишнината от рождението на моя баща – художника Васил Стоилов.

В този ваш град се родиха неговите най-забележителните исторически картини – „Патриарх Евтимий” и „Богомилска проповед”. Старият град го опиваше с красотата си, Велико Търново не беше за баща ми само град на сърцето му и на прекрасните спомени, а и ново начало на изкуството му. В Търново е записал най-радостните страници в дневника си, обкръжен от хора, които го обичат – очарователни бохеми и даровити творци. Такива бяха Александър Терзиев, Спиридон Борисов, Никола Гелов, Цанко Петров и още много други. И застанала пред светлия търновски път на баща ми, си мисля, че майсторът от Герман носи и ореола на търновския художник, създал едни от най-живописните си творби в старата столица”, пише Явора Стоилова.

Нейко Генчев  приветства участниците в културната среща и подчерта, че  художникът, получил признание приживе от почитатели и критици в Париж, с право можем да наречем „търновски”.  Тук той създава катедрата по рисуване към ВТУ и е преподавател в нея, а великотърновският период от живота на художника е сред най-успешните в творчеството му.

Васил Стоилов е роден на 29 февруари 1904 г. в с. Подуене, днес квартал на София. Той е последното дете в семейството на свещеника Стоил поп Андонов – служител в църквата „Св. Богородица – живоносен източник“ и съпругата му Митра Ламбова.

През 1922 г. завършва I-ва мъжка гимназия, като още през същата година е приет в Художествената академия в класа на проф. Цено Тодоров. Преподават му още Стефан Баджов и Васил Захариев. На 30.06.1927 г. завършва с отличие.

През есента на 1927 г. участва в I-ва Обща художествена изложба с творбите „Гостенка“, „Умрели дървета“, „Селянин“ и „Пейзаж“. „Гостенка“ привлича вниманието на критиката и за нея пишат Стефан Митов, Евдокия Петева, Сирак Скитник, Димитър Полянов, Чудомир и др. След спечелена едногодишна стипендия за Париж, през 1929 г. той заминава за френската столица, където остава до края на 1932 г. Издържа се от картините си и със средства от меценати. През есента на 1929 г. излага в Есенния салон в Grand Palais картината „Чорбаджия“, а през следващата година участва в салона на Френските художници с „Мистично поклонение“. През 1931 г. в галерия „Анри Манюел“ е подредена негова самостоятелна изложба от 50 платна. Следващата година отбелязва още две участия – в салона на в. “Фигаро“ и в салона на Френските художници, след което се завръща в България.

Първата му самостоятелна изложба в страната, подредена в галерията на ул. “Аксаков“ е открита от Богдан Филов. В годините между 1937 – 1942 г. участва в Международното изложение в Париж, в изложението на българско изкуство в Атина, а през 1942 г. и в Биеналето във Венеция.

През 1943 г. печели награда за живопис на БАН за картината „Мадона“ от ОХИ – 1942 г. През 1944 г. сключва брак с племенницата на поета П. К. Яворов, от чийто брак по-късно се ражда и неговата дъщеря Явора.

Важен момент от неговото творческо развитие е периодът между 1964 – 1969 г., когато той пребивава във Велико Търново. През тези години той е професор по рисуване и ръководител на катедра „Изобразително изкуство“ към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. През 1965 г. Атанас Божков открива негова самостоятелна изложба в Окръжната картинна галерия.

Получава звание Народен художник през 1984 г., а през 1989 г. е подредена негова голяма ретроспективна изложба на „Шипка“ 6.

На 13.02.1990 г. художникът умира в София.

Изложбата „Васил Стоилов. Верен на живота“ е втората голяма изложба, която се организира през годините във Велико Търново в памет на големия творец

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *