Горнооряховският кмет Николай Рашков подписа с МРРБ договори за над 9 млн. лв., предстоят ремонти на улици, пътища и ВиК

0

 

 

Четири споразумения за финансиране на общински проекти за 9 021 100 лв. подписа с МРРБ кметът на Горна Оряховица Николай Рашков. Средствата се отпускат по националната Инвестиционна програма за общините. Те са за част от проектите на Община Горна Оряховица, обезпечени с общо 30 млн. лв. в Закона за държавния бюджет за 2024 г. – програма, които ще се изпълнява в следващите 3 години.

По сега подписаните договори финансирането е за ремонти на общински пътища и улична мрежа, а също за изграждане на водопроводи и канализация.

Предстои основен ремонт на улиците „Васил Априлов“, „Мано Тодоров“, „Пирот“ и „Христо Смирненски“. Предвидено е цялостно преасфалтиране на пътното платно с оформяне на напречни наклони, подмяна на бордюри и цялостно възстановяване на тротоарната настилка. Ще се изградят нови и ще се почистят съществуващите дъждоприемни и ревизионни шахти, ще се почисти колекторната система. Ще се създадат условия за безопасно движение и достъпна градска среда, включително с поставянето на тактилни ивици.

С отпуснатите средства ще се финансира и проекта на Общината за изграждане на водопровод, канализация, отводняване, улично осветление и основен ремонт на пътна част по ключовата за Горна Оряховица ул. „Цар Освободител“. Освен цялостно ѝ преасфалтиране, нови бордюри, нови тротоари, шахти и изграждане на канална мрежа, се предвижда също подмяна на старите осветителни тела с умно LED осветление.

Основен ремонт на пътната отсечка Горски Долен Тръмбеш – Върбица също е сред споразуменията за финансиране. Сегашното състояние на този път е много лошо и създава предпоставки за ПТП, а по него ежедневно пътуват деца от други населени места, тъй като във Върбица училището е средищно. По този път ще се положат нови асфалтови настилки. Предвидено е почистване на водостоци, полагане на нови бетонови тръби, демонтаж на стара и монтаж на нова ограничителна система, нова хоризонтална и вертикална маркировка, подравняване на банкети и др.

МРРБ предоставя средства и за основен ремонт на пътя Полски Тръмбеш – Велико Търново – Крушето, в участъка към село Никюп. Пътят осъществява връзка с горнооряховския общинския център, както и с пътната артерия Велико Търново – Русе. Предвидените дейности ще подобрят състоянието на пътното платно, ще удължат неговия експлоатационен живот и ще намалят риска от ПТП.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *