Под 10% е избирателната активност в областта преди обяд

0

 

Малко над 10% от избирателите от община Велико Търново са упражнили гласа си за Народно събрание към 11.00 ч., информират от РИК. За ЕП бюлетина към този час са пуснали 9,32%. Припомняме, че избирателно право в най-голямата община на областта на български парламент имат 70 996 души, а за евроизборите – 70 027. В общината са разкрити 142 секции.

В цялата област към 11.00 ч. до урните бюлетина за НС са пуснали 9,65%, а за ЕП – 9,11%.

По традиция най-висока е активността в най-малката община Сухиндол. Там гласа си за български народни представители са дали 15,72%, а за европейски – 13,61%. В общините Златарица и Стражица също има по-висока от средната за областта избирателна активност, сочат данните на РИК. Към момента не се съобщава за нарушения, не са подадени и жалби.

Служителите на ОДМВР – В. Търново са поели охраната на 416 секции в областта.

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са съотносими към действията на МВР на денонощната телефонна линия на министерството 02/90 112 98 и имейл izbori@mvr.bg и по места на тел. 062/620 437 и 620 151.

Създадена е организация звената „Български документи за самоличност“ да работят в днешния ден от 08,30 ч. до 19,00 ч. Те ще издават удостоверения (за изгубени, откраднати, повредени, унищожени лични документи и такива с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите.

Припомняме, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.

Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника, с цел заснемане начина на гласуване.

Служителите на министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *