Учредиха Асоциация на китаистите в България. Председател е доц. д-р Искра Мандова от ВТУ

0
Във Велико Търново се проведе учредителното събрание на сдружение „Асоциация на китаистите в България“, на което присъстваха китаисти от Великотърновския и Софийския университет, БАН, 138 СУЗИЕ „Проф. Васил Златарски“ – гр. София, СУ „Васил Левски“ – гр. Русе, и ЧСУ „Евлоги и Христо Георгиеви“ – гр. София.
По време на събранието бе приет уставът на Асоциацията и бяха избрани членовете на Управителния съвет: доц. д-р Полина Цончева, декан на Филологическия факултет във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и ръководител на катедра „Класически и източни езици и култури“, доц. д-р Антония Цанкова от СУ, доц. д-р Искра Мандова от ВТУ, доц. д-р Теодора Пенева от БАН, д-р Яна Шишкова от 138 СУЗИЕ, д-р Рени Стоянова от СУ „Васил Левски“ и ас. Мария Маринова от СУ.
За председател на Управителния съвет и Асоциацията единодушно бе избрана доц. д-р Искра Мандова, която има 20-годишен стаж като преподавател по китайски език, специализирала е неколкократно в Китай, автор е на 4 монографии и над 40 статии и студии, свързани с историята и културата на Китай.
Асоциацията ще осъществява общественополезна дейност, изразяваща се в реализирането на образователни, изследователски, проектни, организационни, информационни и консултантски инициативи.
Сред целите на Асоциацията са заздравяване и улесняване на сътрудничеството между сходните неправителствени организации и всички заинтересовани страни; оказване на съдействие при запознаването на местни и чуждестранни общности с изследвания по проблемите на китаистиката, провеждани в България и чужбина; популяризиране дейността на учените в областта на синологията; оказване на научна и методическа помощ; осъществяване и развиване на контакти с учени, различни научни институции, дружества и сдружения, занимаващи се с китаистика; провеждане на конференции, конгреси, срещи, симпозиуми, обучения и кръгли маси.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *