Химнът на България звуча на Световното по танци WDC три пъти в чест на “Вирджиния балет”

0

Световното танцово първенство се проведе във Венло, Холандия през последната седмица, a за да се явят на световните финали като представители на Велико Тънрово и България — момичетата на “Вирджиния балет” се бяха класирайки се в челната тройка на бълграските квалификации през март, в голяма част от категориите.

На световните финали школата се представи с 22 хореографии в различни възрастови категории и в различни стилове – класически балет, балет на палци, съвременни и характерни танци, джаз и шоу. Момичетата премериха сили с най-добрите от Европа и света и се доказаха като едни от най-подготвените. Хореографиите на Виргиния, Сергей и Мария Казарини – ръководителите на школата, по нищо не остъпиха пред тези на най-добрите и елитни школи в чужбина, а визията и костюмите подбрани за танците се оказа едни от най-привлекателните, професионално изпипани и печеливши. Впечатление при изпълненията на школата направи и добре подбраната и обработена музика за вдъхновяващите танци.

Химнът на България звуча на Световното по танци WDC три пъти в чест на “Вирджиния балет” и трите им златни медала в стиловете характерни и съвременни танци.


На първо място в света, в характерни танци – мини (6-9 години) е хореографията на Виргиния Казарина – “Алегрия”. Испанския танц бе изпълнен от Мирабел Недялкова, Деница Захариева, Цветана Атанасова, Пресияна Ценкова, Дария Маринова, Ренна Тодорова, Дария Карачолева, Габриела Евлогиева и Божидара Байчева.

Второто злато е за китайската хореография на Сергей Казарин — “The wind of beauty”. Танца бе изпълнен в категория adults до 22 години, характерни танци, където Девора Казарина, Кристин Сутрова, Ина Маринова, Богдана Лещакова, Дара Джанабетска, Мариа Цветанова, Никол Мицова, Алескандра Пашова и Ивета Мошева се състезаваха с професионални танцьори от няколко държави.

Третият златен медал за школата донесе съвременната хореография на Мария Казарина – “Тайната градина”, изпълнена отново в adults до 22 години. Същите танцови звезди — Девора Казарина, Кристин Сутрова, Ина Маринова, Богдана Лещакова, Дара Джанабетска, Мариа Цветанова, Никол Мицова, Алескандра Пашова, Ивета Мошева заедно с Леа Николова и Сияна Гецова блеснаха в интересната хореография, създадена за едноименния авторски танцов спектакъл на школата.

Сребърните медали на “Вирджиния балет” също са по един в стил. Първият сребърен медал бе спечелен от големите момичета в школата в класически балет на палци с хореографията на Виргиния Казарина – “Разцъфване”, където момичетата се конкурираха с професионални школи от Европа.


Втория сребърен медал завоюва Дара Джанабетска със соловото си изпълнение на “Fundango” – пламенно фламенко, хореография на Сергей Казарин. Тя се конкурира в категория джуниъри и се класира втора от шест силни конкурентки.

Третото сребро за школата е за груповата съвременна хореография на Мария Казарина – “Change on the rise”, която се танцува в категория adults до 22 години. Девора Казарина, Кристин Сутрова, Ина Маринова, Богдана Лещакова, Дара Джанабетска, Мариа Цветанова, Никол Мицова, Алескандра Пашова и Ивета Мошева спечелиха със силно изпълнение и синхрон в една от най-оспорваните категории.

Не по-малко важни и стойностни за школата са бронзовите медали, които отново се разпределят в трите стила, в който школата работи.
Първият бронз е за хореографията “Zou bisou bisou”, на мини представителите на школата във финалите. По хореографията са работили и тримата ръководители, а сладурския танц бе представен на светованта сцена от Мирабел Недялкова, Деница Захариева, Цветана Атанасова, Пресияна Ценкова, Дария Маринова, Ренна Тодорова, Дария Карачолева, Габриела Евлогиева и Божидара Байчева.

Още един бронз за школата донесе соловото изпълнение на Леа Николова в класически балет, за вариация от балета “Graduation Ball”. Леа стана трета в битката, конкурирайки се с още 9 финалистки.

Бронзови медали спечелиха триото Леа Николова, Сияна Гецова и Елена Ангелова за хореографията в характерен стил – “Хоропо”. Венецуелския танц е хореография на Сергей Казарин, а момичетата се представиха блестящо, побеждавайки в категория деца.

Четвърти в света станаха момичетата на “Вирджиния балет”: Никол Мицова с характерно молдовско соло. Леа Николова и Елена Ангелова за дуета в съвременни “Love Theme”. Престижно пето място има Елена Ангелова за изпълнението на палци, на вариация “Фея Нежност” от балета “Спящата красавица”. На пето място са Сияна Гецова и Леа Николова в шоу с танца “Busy morning”.

Танцовата публика на Велико Търново ще има възможност да види златните хореографии на школата, прославили я на световна сцена само след седмица. Като част от Фестивала “Сцена на вековете – Поглед към бъдещето”. “Вирджиния балет” ще представи гала концерт в Летния театър на староперестолния град на 28 юни със заглавие “Звездите на Търновград”. Събитието под открито небе е с начален час – 21:00.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *