Фестивал „Красотата на душата“ в Лясковец разкри многообразието на носии и костюми, сътворени от майсторката Анелия Тахрилова (СНИМКИ)

0

За празника на Лясковец майсторът на шевицата, бродерията, на иглата Анелия Тахрилова организира фестивал, който премина под наслов „Красотата на душата“ и в него с дефиле на певчески и танцови състави бе представено разнообразие от народни носии и костюми.

Всички в Лясковец познават Тахрилова като певец и танцьор. Но всички също знаят, че тя е творецът, който се грижи самодейците ни да бъдат с добра визия при сценичните си изяви. Тахрилова от години изработва носии, костюми и облекла на певчески и танцови състави, не само от община Лясковец, но и от региона. Шила е за почти всички състави от Лясковска община, както и за състави от Дряново, В. Търново, Церова кория, Балван, Ветринци, Първомайци, Поликраище, Горна Оряховица и други.

 

Шиенето, тъкането, преденето е научила още от малка, но за колективи дрехи започва да изработва през 2012 година, когато в Лясковец бе поставено началото на „Карвинг фестивал Лясковец – пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство“ – мащабен фест, в който всички наши творци трябваше да участват в редица събития. За децата от лясковските училища пък изработва през годините сценично облекло по проект „Заедно в изкуствата и спорта“.

За ДГ „Радост“ Тахрилова шие облекло, когато работят по проект, представящ типичната Лясковска сватба, такава каквато Цани Гинчев я описва в повестта си „Женитба“. Съвсем скоро Тахрилова е разкрила в Първомайци своя работилница, в която кани дами, които обичат да шият и бродират, да тъкат, и заедно там сръчните българки обменят опит и знания. Всяка умее различни неща, научени от майка и баба, и така взаимно попълват своите познания, всяка учи нещо ново от другите.

Майсторката сподели също, че съвсем скоро си е закупила хоризонтален стан, на който в бъдеще ще реализира още нови идеи, ще тъче нови творби с много любов – кърлянки, вълненици, ръчници и престилките, които са характерни за северняшката носия. За себе си Тахрилова винаги казва, че изцяло е потопена в българския фолклор, традиции и занаяти. Идеята да направи фестивал, който да покаже всичко, което е ушила през последните 12 години, идва преди доста време. По организацията му работи още от началото на текущата година и много се радва, че общинското ръководство прегръща идеята ѝ и нейното събитие стана част, именно от празничните изяви за Петровден. Самата Тахрилова иска да събере заедно всички, които носят нейните изработки, за да види как е започнала и какво е надградила през годините, за да си направи лична равносметка за постигнатото. Всичките носии, мажоретни и ромски костюми, тоги, театрални и други сценични облекла, изработени от нея, са разнородни и според случая и всеки път при ушиването на поредните, майсторката се старае те да са различни и единствени. Казва, че дори не знае колко е ушила, защото не ги брои. Бродериите разработва сама и преценява те да са подходящи за съответния състав.

Фестивалът събра повечето от нейните творения. При откриването на празника, два лъча дефилиращи деца, младежи и възрастни хора от 5 до 80-годишни участници, се сляха в пъстро множество от шевици и забрадки на централния площад „Възраждане“ в Лясковец. Събитието под надслов „Красотата на душата” разкри богатството на нашия фолклор, не само представяйки народните носии и облекла, но давайки поле за изява на творците, които пяха песните на България и танцуваха народните ни хора. Поздрав към всички колективи отправи кметът Васил Христов, пожелавайки все така да съхраняват традициите, благодари на майсторката и ѝ поднесе цветя в знак на дълбока благодарност за дългогодишния ѝ труд. От своя страна, инициаторът на събитието благодари на общинското ръководство и на всички за участието, за приятелските взаимоотношения с всеки колектив, като изказа специална благодарност към Грета Коеджикова – професионален танцьор от ансамбъл „Искра“, която я е напътствала през годините. На сцена се изявиха десетки колективи, като старт дадоха мажоретките от лясковската гимназия. Участие записаха и децата от детските градини в Лясковец, певци и танцьори от пенсионерските общински клубове, както и от читалищата. Облечени в своите разнородни носии в празничната песенно-танцова програма се включиха и гости от Дряново – певицата Мария Пенчева, гости танцьори и хорове от горнооряховско и великотърновско, както и театрален колектив от Първомайци. Фестивалът беше мащабен, разнолик и пъстър и зарадва както всички участници, така и жителите, излезли на централния площад, въпреки непоносимо горещия неделен ден.

На финала на празника на българщината се изви Чичовото хоро, а заместник-кметът Емилия Жилиева се обърна към идеолога на красивия фестивал, пожелавайки на Ани още много успехи. Тя изрази от името на всички присъстващи възхищението си към нейното творчество, труд и всеотдайност, и обеща в бъдеще пълна подкрепа от общинското ръководство, за да пребъде това събитие и да ни радва с пъстротата си.

Източник:Община Лясковец

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *