Блестящ старт на съпътстващата програма на „Сцена на вековете” даде концертът на Йордан Камджалов, Плевенската филхармония и Атанас Маринов

0

Няколко биса и близо час и половина възторжени аплодисменти  – така великотърновската публика възнагради музикантите от концерта „Музикална магия”, с който снощи в Летния театър във Велико Търново беше даден старт на съпътстващата програма на Летния оперен фестивал „Сцена на вековете”.

Главните действащи лица в спектакъла  бяха маестро Йордан Камджалов, който дирижира Плевенската филхалмония, а солист на програмата беше феноменалният  кларинетист Атанас Маринов.

Ценителите на музиката чуха  шедьоври от класиката и романтизма –  произведения от Панчо Владигеров, Щраус, Паганини, Бизе, Сарасате, Брамс, Григ, Чайковски и други.

Публиката притаи дъх и после избухна в аплодисменти на „Притури се планината” – интерпретация за соло кларинет и оркестър, изпълнена от Атанас Маринов. Виртуозният музикант, който покорява публиката по целия свят, е завършил НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Четири години по-късно се дипломира във Висшата консерватория в Лозана – Швейцария, , а през 2017 г. завършва специализация в Цюрих. През 2015 г. е избран от директора на консерваторията в Лозана да бъде солист с оркестъра на консерваторията и да участва в престижния фестивал Forum Walis.

Като солист и камерен изпълнител Атанас Маринов се изявява на много престижни  европейски фестивали. Лауреат е на редица международни конкурси. Лауреат е на Фондация „Йордан Камджалов” и др. Близо две години е соло кларинетист във Филхармония „Даежон” в Южна Корея, след което се връща в Швейцария и осъществява соло рецитали и камерни концерти в цяла Европа.

На концерта „Музикална магия” маестро Йордан Камджалов както винаги успя да създаде вдъхновяваща и съкровена връзка между публиката и артист-изпълнителите, а след края на концерта той и Атанас Маринов даваха автографи и се снимаха с десетки техни почитатели от Велико Търново и региона.

Снимки: Фотоателие ММ

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *