Прокуратурата иска арест за 17-годишния без книжка, убил двама в жестока катастрофа на пътя София-Варна

0

Окръжна прокуратура – Велико Търново ще иска арест за неправоспособния водач, причинил тежко пътнотранспортно произшествие с двама загинали на ГП София-Варна

На 08.07.2024 г. е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 343, ал. 3, във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК под ръководството на Окръжна прокуратура-Велико Търново по повод настъпило тежко пътнотранспортно произшествие с двама загинали.
По предварителни данни, около 03.40 часа на 08.07.2024 г, на първокласен път I-4 (София – Варна), при км 165+800 е настъпило пътнотранспортно произшествие с участието на два автомобила – лек автомобил „Ауди“, управляван от 17-годишен неправоспособен водач, движещ се в посока гр. В. Търново и насрещно движещия се лек автомобил „Дачия“, управляван от О. Г. – на 66 години с пътник С. Г. в него на 68 години.
В резултат на произшествието на място са починали водачът на лекия автомобил „Дачия“ и пътникът в него. Водачът на л.а. „Ауди“ е получил наранявания, откаран е за лечение в МОБАЛ – В. Търново, без опасност за живота.
В хода на разследването са извършени неотложни следствени действия – оглед на местопроизшествие с участието на автоексперт, съдебен лекар и дежурен прокурор от Окръжна прокуратура – В. Търново, разпитани са свидетели, назначени са експертизи. Водачът на л. а. „Ауди“ е тестван с техническо средство за употреба на алкохол, като резултатът е отрицателен. Взета е и кръвна проба, която е изпратена за лабораторно изследване за наличие на наркотични вещества.
След анализ и преценка на събраните на този етап доказателства е преценено от страна на наблюдаващия прокурор, че са налице достатъчно такива за привличане на водача на л.а. „Ауди“ като обвиняем за извършеното от него престъпление по чл.343, ал. 3 от НК – за това, че не е контролирал непрекъснато превозното средство, което управлява поради което е навлязъл в лентата за насрещно движение и предизвикал ПТП при което по непредпазливост е причинил смъртта на пътувалите в другия лек автомобил.
С постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура – Велико Търново обвиняемият е задържан за срок до 48 часа и предстои внасяне в съда на искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо него.
Действията по разследването продължават.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *