Художници от Кипър, Франция и България създаваха изкуство от хартия в Павликени

0

Художници от Кипър, Франция и България участваха в тазгодишното издание на Международния арт пленер „Павликени и светът“. В продължение на пет дни те създаваха изкуство от хартия в Павликени, опознаваха местната култура и проведоха уъркшоп с ученици.

За 12-ти пореден път международният арт проект „Павликени и светът“ постави Павликени на световната карта на изкуството. Той вече е добре познат на артистичните среди в България и очакван от публиката. Инициативата е съвместна на Община Павликени и фондация „Аматерас“, зад която стоят Тодор Тодоров и Даниела Тодорова.

По тяхна покана в Павликени гостуваха шест автори от Кипър: Инчи Кансу, Исмет Тартар, Емел Семиоглу, Есер Кечечи, Раиф Кизил и Кемал Каймаз, французинът Брюно Давид, който в годините е оставил трайна следа в колекция „Павликени и светът“, както и съорганизаторите Тодор Тодоров и Даниела Тодорова.

Обща за поканените автори е тенденцията за създаване на произведения с екологична насоченост и хуманни послания. Творците са известни със своите предпочитания към експеримента, фината естетика и новаторството. Имат подчертани предпочитания към естествените материали и рециклиране. Част от тях са членове на Световната асоциация на авторите работещи с хартия IAPMA.

Изложбата беше открита във фоайето на НЧ „Братство-1884“, а за събитието се събраха ценители на изкуството от целия регион.

„В началото на юли всяка година при нас пристигат творци от целия свят и в продължение на няколко дни в цялата община витае духът на вдъхновението и творчеството. През тези години се създадоха много културни мостове между Павликени и света, а жителите на Павликени придобихме представа за съвременно изкуство. Така Павликени се появи на световната културна карта“, каза кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов.

Председателят на фондация „Аматерас“ Тодор Тодоров говори за силата на изкуството. „В наши дни много трудно се прави култура, но трябва да продължим да правим култура, защото не красотата, а културата ще спаси света. Красотата е възпламенила не една война. Културата е в състояние да спаси човечеството и да му вдъхне надежда за продължаване нататък!“, каза президентът на фондация „Аматерас“

Кураторът на изложбата Даниела Тодорова представи всеки от авторите с произведението му.

„Помежду си авторите направиха една вътрешна връзка, затова произведения, които на пръв поглед са много различни, всъщност създадоха общ облик. Това е най-хубавото на тази прекрасна изложба. Идеята за нея е да покаже огромното разнообразие на хартиеното изкуство и отговореното отношение към природата и заобикалящия ни свят. Живеем в силно консуматорско общество и е много важно да възпитаваме децата в друго. Затова съм много благодарна, че ученици от Павликени участваха в уъркшопа, посветен на колажа“, обобщи Даниела Тодорова. Тя подчерта, че великолепните произведения стават част от колекцията на община Павликени от съвременно изкуство.

Инчи Кансу, която е на 85 години и е най-възрастният активен художник в Кипър, направи затрогващо послание към домакините от името на всички артисти. Нейното слово беше изпълнено с огромна любов и благодарност за гостоприемството и за всичко, което са научили при престоя си в Павликени.

Изложбата „Павликени и светът“ е показана във фоайето на НЧ „Братство-1884“ до 8 септември.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *