88 чужденци от три континента идват за Международния летен семинар по български език и култура във  ВТУ

0

88 семинаристи от 32 държави и три континента – Европа, Америка и Азия, ще участват в Международния летен семинар по български език и култура, който ще се проведе за 47 -и път във Великотърновския университет.  Форумът ще продължи от  15 юли до 4 август 2024 г.

Най-много са участниците от Турция – 6, останалите представители са от Италия, Германия, Полша, Румъния, Япония, Унгария, Белгия, Индия,  Гърция, Франция, САЩ и др., съобщи заместник директорът на семинара доц. д-р Валерия Тодорова.

Най-младият участник тази година е Александра Хезинова от Чехия на 17 години, чийто баща е българин. Най-старият е Жан Роби от Италия на 74 години. Сред семинаристите има и двама братя от САЩ, чийто баща също е българин. По-голямата част от гостите са студенти, има докторанти, университетски преподаватели, учители, държавен служител, полицай от Швейцария, научен работник, директор на училище от Молдова, музикален композитор и арт мениджър от Армения, инженер от Унгария, преводач, който е ирландец, работещ в Брюксел.

Участник в 47-то издание на семинара ще бъде Майкъл Лоусън – акордеонист от Америка. През 1995 година той идва в България да учи акордеон, сега е директор на българските гласове на Сиатъл.

25 участниците са били на семинара и в предходни години.

Семинаристите ще бъдат настанени и ще използват базата на Студентски столове и общежития. Те ще имат ежедневно часове по практически български език – фонетични, граматически и лексикални упражнения, както и специализирани семинари, един от които не е предлаган досега, а именно „Традиционни митологични представи на българския народ”.

Семинарите за начинаещи се провеждат на английски език. Участниците в тях ще се запознаят с историята, културата и изкуството на България. Напредналите ще слушат лекции на български език, посветени на българското изобразително изкуство, съвременния български език, българския фолклор, съвременното българско кино и др.

В рамките на формата са предвидени две екскурзии – до Арбанаси и до ЕМО „Етър“ –Трявна.

Програмата на семинара включва и културна програма, по време на която ще бъдат представени два съвременни български филма. Традиционно остават вечерите, посветени на запознанството, на българската литература, на българската национална кухня, на интернационалната кухня, на българския фолклор и вечер на нациите. Поради високия интерес през годините от страна на участниците и тази година те ще имат възможността да изучават популярни български песни и народни танци под ръководството на Петър Петров, хореограф и ръководител на ансамбъл „Българче” и на Веселин Атанасов – корепетитор. Участниците ще видят и аудиовизуалния спектакъл пред крепостта Царевец „Звук и светлина“. От 1 август до 4 август  ще посетят българското Черноморие.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *