Порой удари Хотница, бедствено положение в Стражица

0

Светослава Иванова

Силен порой се изсипа над великотърновското село Хотница във вечерните часове на 10 юни. Сериозното количество валежи доведе до наводняване земеделски територии, засегнати бяха дворовете на 12 къщи и частично – приземни помещения.

След сигнал, подаден от кмета на с. Хотница Десислав Йорданов, кметът на община Велико Търново Даниел Панов предприе незабавни мерки за овладяване на ситуацията. Веднага бе изпратена специализирана техника, а координацията на дейностите на място бе възложена на заместник-кмета проф. Георги Камарашев.

С багери и фадроми бяха разчистени наносите по улиците и край моста над р. Бохот. Прокопани бяха и локални урви за оттичане и отвеждане на събралата се вода.

При необходимост от отводняване на стопански помещения ще бъде изпратена още специализирана техника.

Междувременно обявиха бедствено положение в стражишките села Нова Върбовка и Камен заради скъсана язовирна стена. По информация на зам.-председателя на ДАМТН Кирил Войнов, язовирът е прелял около 1 часа през нощта.

По думите му в района има и друг проблемен водоем в близост до село Камен. Това е  язовир „Чешме дере“, който към момента е със зареден обем 40 хил. кубични метра.

Предстои обезопасяване на язовир „Чешме дере“, допълни Войнов.

Няма опасност за населението. Водата се е изляла в земеделски земи. Прелива през преливника си и в с. Камен. Приземният етаж на училището е наводнен, детската градина – също. Кметът на общината обяви бедствено положение в тези населени места. Извършват се действия по отстраняване на щетите.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *