декември 4, 2023

Младият лекар д-р Илко Костурски участва в Лятно училище по гастроентерология в Прага

0

Светослава Иванова

Младият специалист от МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица д-р Илко Костурков взе участие в Лятно училище по гастроентерология, организирано от европейската организация  – UEG в Прага. Форумът се състоя от 13 до 16 юни, като в него участваха 150 лекари от 35 държави.

Специфично за това обучение е, че всеки лекар може да се включи в него само веднъж през своята кариера.

„Този интензивен, клинично ориентиран курс, е образователна възможност за гастроентеролози, които се обучават в Европа, като в него са съчетани най-съвременни лекции с практическо обучение. По време на курса специалистите придобиват нови практически и клинични познания, които могат да бъдат приложени незабавно в професията“, коментира след завръщането си от лятното училище в Прага д-р Илко Костурков.

 

По време на обучението са били представени техники, които са търсени за медицински специалисти в клиничната хепато-гастроентерология – горна и долна ендоскопия (специфични техники за извършване както на диагностични, така и на терапевтични специфични манипулации), участниците са придобили опит да извършват чернодробна биопсия, еластография – съвременен метод за неинвазивна оценка на паренхимните чернодробни заболявания, както и полезни умения за хранене и диетика – FODMAP диета.

Лектори и асистенти по време на цялото обучение са били едни от най-известните преподаватели в Европа като : Radu Tutuian Раду Тутуян от Швейцария , Дан Думитраску от Румъния, Томица Милосавлиевич от Сърбия, Радислав Наков от България и Роберто Пенагини от Италия

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *