декември 4, 2023

Старши треньорът на „Етър“ Росен Кирилов – искрено и лично пред „Болярски новини“

0

Разговор за болярското у великотърновци, за предизвикателствата, за чалгата и манекенките, за любовта към историята, и добър футболист ли е Бойко Борисов…

Мила Милчева

Росен Йорданов Кирилов е роден е на 4 януари 1973 г. във Видин и играе като централен защитник. Първият му мач за националния отбор на България е през 1995 г. срещу Узбекистан, през 1998 г. се налага в националния отбор.

Започва състезателната си кариера в „Бдин“ (Видин),  отива да играе в ЦСКА през 1991 г. Помага на отбора си да спечели първенството през 1992 г. и Купата на България през 1993 г., след това е даден под наем на „Спартак“ (Плевен) през 1994 г. След две години попада във втора дивизия и първодивизионният отбор на Ловеч го купува малко преди да изпадне в „Б“ група. През 1997 г. „Ловеч“ е поет от Гриша Ганчев и прекръстен на „Литекс“. Същия сезон отборът, заедно с неизменния титуляр Кирилов, се завръща в елитната дивизия.

С „Литекс“ Кирилов печели две титли, през 1998 и 1999 г., като през 1998 г. е обявен за най-добрия централен защитник в българското първенство, заедно със съотборника си Златомир Загорчич. През лятото е включен в състава на националния отбор за Световното първенство във Франция, където не записва игра на терена. През 1999 г. отива да играе в турския отбор „Аданаспор“. След два сезона и 48 мача за „Аданаспор“,  завръща се през 2001 г. в „Литекс“, слагайки капитанската лента, овакантена от напусналия Стефан Колев. Следват 122 мача и десет гола за ловчанлии.От 1999 г. Кирилов е твърд титуляр в отбраната на националната гарнитура на България. За националния отбор има 51 мача.Участник е на европейското първенство по футбол през 2004 г. Работил е като помощник треньор в ЦСКА, „Славия“ и „Витоша“. През последния сезон бе старши треньор на бистришките тигри.

Кирилов пое  постана  старши треньор в „Етър“ от Красимир Балъков и още при първото си изявление пред медиите каза, че летвата във Велико Търново е вдигната високо, а „Етър“ е сред отборите с най-големи традиции в България.

В неделя Кирилов извежда виолетовите на стадион „Ивайло“ в мач срещу гранда „Левски“. Излизаме за три точки и победа, нямаме програма мининум, обяви старши треньорът на „Етър“ в първата си официална пресконференция след назначението си.

– Може ли, според вас, да се сбъдне мечтата на великотърновци – „Етър“ в евротурнирите?

– По принцип не обичам да правя дългосрочни планове, но, да, разбира се. При добра организация и подготовка това е възможно. В „Етър“ имаме футболисти, които не отстъпват на водещите отбори

-Привлякохте четирима юноши в първия отбор. Знак ли е това за бъдещето на отбора?

-Да, това ще е начинът на работа. Винаги, когато има възможност, талантливите юноши да вземат участие в тренировъчния процес, за да може да стане по-лесно интегрирането им в първа група.

-Как намирате живота във Велико Търново?

-Мен лично много приятно ме изненада това, че във Велико Търново кипи живот. Градът е туристическа дестинация, старата столица на България и това се усеща в цялата атмосфера. Освен старинните църкви, музеите и забележителните сгради обаче, аз откривам и едно благородство у хората, има наистина нещо болярско у търновци.

-Всеки град подкрепя своя футболен отбор, но във Велико Търново нещата като че ли са доста по-силни. „Етър“ е кауза за хиляди хора. Притеснява ли ви това, че ще водите отбора или го приемате предизвикателство?

-Не ме притеснява, напротив. Много ме радва това, че тук не е загубена връзката с миналото, когато „Етър“ става шампион на България и е един от водещите клубове. Тези традиции продължават и до ден днешен. А колкото до ръководството на отбора… Човек винаги има страхове от новостите, но аз не обичам да съм в зоната на комфорта. Само, когато приема нови и все по-големи предизвикателства в живота си, човек може да се развива. Всичко в този живот е преходно, затова трябва да се върви смело напред.

-„Витоша“ (Бистрица) освен със спортните изяви, е свързан и с името на една знакова фигура – тази на премиера Борисов. Доколко това влияе на известността на тима?

– Със сигурност това, че премиерът играе в отбора и има доста попадения в първенствата на ветераните, допринася за популярността на бистришките тигри. Но има един човек, за който не се говори много и това е президентът Сергей Ташков, който работи с цялото си сърце и душа отборът да се развива и в последните три-четири години да стигне до ниво първа лига.

-Добър футболист ли е Бойко Борисов, честно?

-Да и не го казвам от куртоазия. Има усет и наистина майсторски изпълнения.

-През последните години, за съжаление, българските футболисти влязоха в стереотипа – млад човек, който посещава чалга клубове, не демонстрира особен умствен капацитет и има приятелка манекенка, или фолк певица. Защо е така и това ли е истинското лице на младите спортисти?

-Този стереотип не е само за футболистите, а и за голяма част от представителите на младото поколение. Културата, възпитанието през последните десетилетия определиха това. Факт е обаче, че сред футболистите има изключително дисциплинирани, умни и любознателни младежи, които с поведението си, с морала си и с начина си на живот, могат да бъдат за пример.

-Спортът откога е част от вашия живот?

-Откакто се помня. Баща ми беше футболист във Видин. Цялото ми детство и животът ми нататък са подчинени на футбола. Никога не съм си представял, че мога да живея без тази игра. –

-Във връзка с това, какво е виждането ви за детско-юношеската школа във Велико Търново?

-Мисля, че в това отношение могат много да се подобрят нещата. Ръководството на „Етър“ прави усилия с всяка година да създава все по-добри условия за децата. В тази посока е изграждането на изкуствения терен в Спорното училище, възстановяването на стария терен до „Ивайло“ и други.

Иска ми се да призова родителите да запалят децата си по футбола, защото това е спорт, който възпитава изключителни качества. Най-важното, разбира се, е дисциплината, но също и умението да си в екип, да имаш отговорност съм съотборниците си, трудолюбие, силен характер и не на последно място – здравословния начин. Това са само част от качествата, които формира тази велика игра.

-Извън футбола, какви са вашите интереси?

-В последно време се интересувам изключително много от история и по-конкретно история на България. Чета доста по темата. Бях много щастлив да видя във Велико Търново паметници и обекти, за които само събирах информация от книгите и интернет. Особено ме впечатли паметника „Майка България“, който е построен през 1935 година в чест на загиналите във войните за национално освобождение. Има страшно много неща, които искам да видя още, но това предстои.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *