Установиха  африканска чума при 6 диви свине в община Свищов

0

Светослава Иванова

 

Установен е нов случай на Африканска чума при 6 диви свине в община Свищов, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/.

Има съмнения и за зараза в свинекомплекса в Българско Сливово, където се гледат хиляди животни, но се чакат официалните резултати  от втората проба в Националната лаборатория. Първата е направена в частна и е дала положителен резултат, съобщи кметът на община Свищов Генчо Генчев, По думите му умрели животни в свинекомплекса няма. Достъпът до него е напълно ограничен, като преминаването се регулира от полицаи.

Неспазването на правилата за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при отглеждане на свине в домашни условия, са ключови за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине, напомнят от БАБХ.

От друга страна изхвърлянето на всякакви отпадъци, карантии и оставяне на трупове води до замърсяване на околната среда и местообитанията на дивата свиня, разпространение и предаване на вируса от домашни към диви свине.

БАБХ отново предупреждава, че се забранява влизането и излизането на хора и автомобили без разрешение от БАБХ, в района на обектите, по време на изпълнение на мерките, разпоредени със заповед (от 9.7.2019г.) на изпълнителния директор на Агенцията, с изключение на служители на МВР, медицински лица, в това число и Спешна медицинска помощ, представители на централната и местната власт, и областната администрация и лица имащи адресна регистрация в съответното населено място.

БАБХ напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. Отпадъци от свинско месо и продукти, както и опаковки от тях, не трябва да се изхвърлят на нерегламентирани места и в природата. Части от трупове, включително трупове на отстреляни диви свине не трябва да бъдат оставяни в природата, а да се загробват и местата да се дезинфекцират.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *