декември 7, 2023

Жителите на Ново село и Балван заплашват с протест заради тригодишно безводие

0

Светослава Иванова

Ултимативно писмо до управителя на ВиК „Йовковци“ в болярския град изпратиха жителите на Ново село и Балван, заради дългогодишното безводие в летните жеги.

„Като основен проблем отчитаме, изключително бавното осъществяване на водоподаването, след извършване на аварийно-ремонтни дейности по междуселищната водопроводна мрежа. Предвид високите цени на водата през последните години, значителна част от гражданите инвестираха и поливат градините си от кладенци, хидрофорни помпи и съоръжения, дори някои от тях возят цистерни с вода от собствени водоизточници в населеното място. Във връзка с горното, категорично следва масовото поливане на градини да не се употребява като оправдание за недостига на дебит. Проблемът е в невъзможността Ви за навременна доставка на необходимите количества вода“, се твърди в писмото. Жителите на двете села отправят и няколко въпроса към управителя на водното дружество:
1. След като не за пръв път се краде маслото от помпена станция с. Момин сбор, предприе ли ВиК през годините някакви охранителни мерки и какви?
2. Потърси ли ВиК съдействие от органите на МВР за случаите на кражби /посочете входящи номера на заявления/?
3. Какви са по размер загубите на вода по водопроводната мрежа от подстанция „Триъгълника“ гр. Велико Търново до резервоарите в с. Ново село?
4. Какво е съотношението между тези загуби и общите загуби на ВиК „Йовковци“ ?
5. Съществуват ли установени пробиви по тръбопровода от Велико Търново – Ново село, които не успявате да отстраните?
6. Каква причина посочвате за недостатъчното и навременно подаване на вода към с. Ново село след извършване на ремонтни дейности по водопроводната мрежа?
7. Постижимо ли е балансирано разпределение на количествата в двата резервоара на с. Ново село, което да елиминира установените различия във времето за нормализиране на водоподаването към потребителите от различните райони на населеното място? Ако не е постижимо – посочете причините!

За писмото са уведомени още търновският кмет, областният управител и регионалното министерство. Ако в двуседмичен срок проблемите не бъдат туширани, хората са готови на протест.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *