42 диви свине заловиха от началото на месеца на територията на пет области

0

A wild boar forages for acorns and apples in autumn

От началото на август са уловени 42 диви свине в общо 95-те капана за улов на територията на Северноцентралното държавно предприятие в областите Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград.

31 животни са хванати в осемте капана на територията на ТП ДЛС „Воден-Ири Хисар”, 3– в капаните, разположени на територията на ДЛС „Росица” и 8 –на територията на ТП ДГС „Буйновци”.

137 диви свине пък са били отстреляни при регламентирания индивидуален лов от служители на СЦДП в държавните ловностопански райони и от стопанисващите дивеча в държавните дивечовъдни участъци. Още 139 броя диви свине са отстреляни от ловците към сдруженията, от територията на предоставените им ловностопански райони. Индивидуалният лов на дива свиня също цели ограничаване на популацията и на разпространението на заразата.

В районите, стопанисвани от ДЛС и ДГС и държавните дивечовъдни участъци, отдадени за стопанисване на юридически лица и неотдадени – стопанисвани от ДГС, действат 55 капана, като 19 от тях са новоизградени.

Функционират също и 40 съоръжения в районите, предоставени за стопанисване на ловните сдружения. Капаните са едно от средствата за справяне с болестта Африканска чума по свинете. С точни джипиес координати се знае местоположението на всяко едно от съоръженията, като ежедневно на терен се извършват проверки и се отчита уловът на диви свине.

Във връзка с усилията за справяне с АЧС, служителите на предприятието и териториалните му поделения извършват ежедневни обходи на горските територии, по утвърдени от директорите на ТП графици, претърсвайки за трупове на умрели животни. 373 на брой са осъществените към 20 август претърсвания в държавните ловностопански райони и държавните дивечовъдни участъци, а от ловните сдружения отчитат – 482 броя претърсвания.

23 са обозначените инфектирани зони край огнища на АЧС в обхвата на Северноцентралното държавно предприятие в областите В. Търново, Русе, Силистра и Разград. Към 20 август от петте области, които СЦДП обхваща териториално, единствено в област Габрово няма регистриран случаи на заболели диви свине.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *