Бизнесмени, политици и миряни се обединиха за спасяване на църква в Горна Оряховица

0

сн. RegNews

40-50 души се събраха на благотворителната вечер, с която започна кампания за набиране на средства за ремонт на храма „Св. Николай Чудотворец” в Горна Оряховица. Сред тях имаше бизнесмени, общински съветници от различни политически сили, както и миряни от църковната енория. Всички те се обединиха около идеята, че Горна Оряховица може да спаси този емблематичен храм и необходимите 32 000 лева за спешен ремонт на покрива не са непостижима цел.

Спасяването на църквата „Св. Николай” е дългогодишна цел на много хора. За всички усилия, полагани в последните десет години, разказа Лъчезар Любенов, който е член на Църковното настоятелство. Преди десетина години той създаде първата голяма горнооряховска фейсбук група именно с желанието да се помогне за ремонт на храма.

 

За тези десет години много хора са откликвали на призивите за помощ, но на практика нищо сериозно не е правено по църквата. До известна степен пречка е статутът й на паметник на културата, което прави по-трудно разрешаването на каквито и да било строителни дейности. Но новият свещеник на храма отец Созонт е успял да получи такова разрешение от Националния институт за недвижимото културно наследство. НИНКН е издал предписание за спешен ремонт на покривната конструкция. И това трябва да стане преди зимата, тъй като покривът е толкова зле, че може и да не оцелее след някой голям сняг. Течът вътре пък съсипва стенописите. Каквато и помощ да ни окажете, ще сме благодарни. Досега храмът божи и вярата са опазвали единството на българите, нека бъде и сега така, призова отец Созонт.

За историята на храма пък разказа един от инициаторите на кампанията за позлатяване на куполите на храма Николай Рашков. Тази инициатива е в хода – има закупена позлатена ламарина и два позлатени кръста, но преди това трябва да се направи ремонтът на покрива. В тази църква Горна Оряховица е прогласен за град и това става в годината, когато е обявена самостоятелната Българска екзархия. Някога хората от един малък градец сами, без държавни субсидии, са съградили пет църкви. Наследниците ни няма да ни простят, че ние сега не можем да ги опазим, камо ли да градим нещо ново, каза Рашков.

Своята подкрепа за начинанието даде и отец Зоран от храма „Св. Трисветители”. Той каза, че припознава себе си в отец Созонт, тъй като, когато дошъл преди години в Горна Оряховица е водил същата борба за довършване на храма в квартал „Пролет”. Има много горнооряховчани, които ми помогнаха и които продължават да помагат. Убеден съм, че и сега ще се намерят хора, които да подкрепят ремонта на „Св. Николай”. Само че искам да пожелая ремонтът да бъде само началото на едно истинско въздигане на храма – той да стане място, което ще събира хора и ще работи с децата, с нуждаещите се, каза още отец Зоран.

Набирането на средствата вече започна чрез дарителниците. По-големите дарения, обещани от бизнеса, ще бъдат преведени по сметката на настоятелството. Общинските съветници ще направят своя дарителска акция по време на заседанието си на 9 септември и също ще преведат парите по сметката.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *