36 договора с лични асистенти подписа Община Велико Търново

0

36 договора с асистенти, които ще предоставят лична помощ по Закона за личната помощ, е сключила Община Велико Търново. От 36 ползватели на механизма, 33-ма са пълнолетни лица, а три са деца с увреждания, съобщи Росица Димитрова, директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване”.

От 1 септември т. г. Община Велико Търново в качеството си на доставчик стартира предоставянето на механизма лична помощ. В него могат да бъдат включени:

  • хора с право на чужда помощ с определени 90 и над 90 % вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност
  • деца с право на чужда помощ с определи 50 и над 50 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност
  • деца без право на на чужда помощ с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степенна трайно намалена работоспособност.

Кандидатите за включване в механизма подават заявление –декларация (по образец), придружено с направление за ползване на механизма с определен брой часове месечно, издадено от Дирекция „Социално подпомагане”. В заявлението пълнолетните и децата над 16 години изрично дават съгласие добавката за чужда помощ да се превежда за заплащане на ползваната услуга.

За децата с право на чужда помощ с определени 90 и над 90 на сто увреждане или намалена работоспособност, които получават месечна помощ по чл.8д от ЗСПД в размер на 930 лева, законният представител изрично дава съгласие до 380 лв. от месечната помощ да се превеждат за заплащане на ползваната услуга, посочват от Общината.

В срок до седем дена от постъпване на заявлението-декларация, кметът на съответната община изготвя проект на споразумение между асистента, ползвателя и  доставчика на лична помощ, а в седемдневен срок от сключване на споразумението, кметът сключва трудов договор с асистента.

Много е важно ползвателите да посочват сами кой желаят да им бъде асистент, дори и втори като резервен вариант, ако първият е възпрепятстван или се разболее, каза Росица Димитрова. Иначе Общината трябва да намери подходящ човек, а желаещи за асистенти няма.

Приемът на заявления продължава целогодишно. Около 600 са потенциалните ползватели на услугата в общината, 113 са децата.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *